-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Si: Virus je đavo, pobijedićemo ga

Predsjednik Si Đinping je juče saopštio da je Kina sigurna da će poraziti „đavolski“ koronavirus koji je ubio 106 osoba, proširio se svijetom i uzdrmao finansijska tržišta.

Ipak, uprkos njegovoj uvjerenosti, međunarodna uzbuna raste, i vlade od Francuske do Japana organizuju evakuacije, prenijele su agencije.

Hongkong, gdje mjesecima traju protesti protiv Kine, planirao je da prekine željezničke i trajektne veze sa kontinentalnom Kinom.

- OGLAS -

Ambasada SAD u Pekingu je saopštila da će osoblje konzulata u Vuhanu, centralnom gradu od 11 miliona stanovnika u kojem je izbila epidemija, danas biti evakusaino čarter letom.

Evropska unija šalje dva aviona da evakuišu najmanje 350 zdravih državljana EU iz Vuhana, saopštila je Evropska komisija. Prvi avion, koji će prevesti 250 francuskih državljana, trebalo bi da krene danas iz Pariza.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus i Si su u Pekingu razgovarali o tome kako da zaštite Kineze i strance u oblastima pogođenim virusom i „mogućim“ alternativama za evakuaciju, rekao je portparol SZO.

„Virus je đavo i ne možemo mu dozvoliti da se sakrije,“ rekao je Si.

„Kina će pojačati međunarodnu saradnju i pozdravlja učešće SZO u prevenciji virusa … Kina je sigurna da će pobijediti u borbi protiv virusa.“

Agencija Rojters navodi da investori brinu zbog uticaja na drugu po veličini svjetsku ekonomiju usljed zabrane putovanja i produžetka kineskih novogodišnjih praznika. 

Vrijednost akcija u svijetu je ponovo opala, valuta juan je najslabija od početka godine, a cijene nafte su pale na najniži nivo u posljednja tri mjeseca.

Virus sličan gripu se proširio svijetom, ali nijedna od 106 žrtava nije izvan Kine i sve osim šest su u Vuhanu.

Najnoviji potvrđeni slučaj je u njemačkoj pokrajini Bavarska, tek četvrti do sada u Evropi.
Zaraženi muškarac je dobio virus od koleginice Kineskinje koja je došla u posjetu, a koja navodno nije pokazivala simptome dok se nije vratila u Kinu nakon nekoliko dana.

U Japanu, vlasti su kazale da se vozač autobusa zarazio nakon što je prevezao grupu turista iz Vuhana ranije ovog mjeseca.

Iako ovakvi slučajevi „nisu iznenađenje“, onaj u Njemačkoj je posebno zabrinjavajući, kaže profesor Pol Hanter sa Univerziteta Istočna Anglija.

„To što Kineskinja nije imala simptome potvrđuje izvještaje o širenju prije njihove pojave – što standarnu strategiju kontrole čini manje efikasnom,“ rekao je Hanter za BBC.
Broj potvrđenih slučajeva u Kini je porastao na 4515 u ponedjeljak, sa 2835 prethodnog dana.

Poznat kao „ 2019-nCoV“, novi koronavirus može izazvati upalu pluća i, kao i druge respiratorne infekcije, prenosi se između ljudi kapljicama koje nastaju kašljanjem ili kijanjem. Period inkubacije traje 14 dana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA