20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

U modernim kesicama za čaj: Opasnost od čestica mikroplastike

Kada su u pitanju dobre potrošačke navike, brojna istraživanja dovode do toga da budemo zabrinuti oko skoro svega, od ispijanja kafe do korišćenja telefona. Ali sve do nedavno topla šolja čaja činila se sasvim u redu. Ipak, novo istraživanje pokazuje da neke premium kesice čaja mogu da ostave milijarde mikroskopskih plastičnih čestica u vašoj šoljici, piše National Geographic.

Nakon što je u kafiću naručila čaj, profesorica hemijskog inžinjerstva na Univerzitetu u Mek Džil u Montrealu, Natali Tufenkji, došla je na ideju da istraži koliku količinu plastike sadrži ovaj napitak. Njen čaj bio je spakovan u novu vrstu kesice od svilenog materijala. Zapravo, u pitanju je kesica napravljena od PET plastike i najlona i predstavlja primer “fensi” čajnih kesica koje su sve popularnije..

Ali šta bi to onda trebalo da znači kada je u pitanju vaša jutarnja šoljica čaja? Prema istraživanju, objavljenom u časopisu Environmental Science & Technology, jedna od ovakvih kesica može da ispusti do 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica i 3,1 milijarde nanoplastičnih čestica. Ove čestice su toliko male da nisu vidljive golim okom i, iako ih ima na milijarde u vašoj šolji, one čine samo jednu šestinu miligrama od ukupnog plastičnog otpada.

- OGLAS -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), naime, tvrdi da takve čestice u pitkoj vodi ne predstavljaju rizik. Ali SZO je rekao kako nailazi na “ograničene informacije” te je zatražio više istraživanja o tom pitanju.

Istraživači sa univerziteta Mek Džil u Montrealu takođe su pozvali na istragu o učincima mikroplastike na zdravlje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA