Vijesti
Hajdučka bi se vrata mogla srušiti ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje pojedinaca Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice mogao bi se urušiti zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca
# bljesak.info

Planinarski savez Herceg-Bosna je na svojoj veb-stranici objavio upozorenje posjetiocima da bi se najljepši simbol Parka prirode "Blidinje" mogao urušiti ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje pojedinaca.

Dakle, objava Planinarskog saveza Herceg-Bosna je hipotetička i nije istinita. Hajdučka se vrata još uvijek nalaze u Parku prirode 'Blidinje'. 

U nastavku je objavljen hipotetički tekst, ne stvarnosni. 

"Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen."

"Ovako bi", navode planinari na svojim internet-stranicama, "mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode." 

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija 'Gospodar prstenova' trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

''Još jednom u ime svih društava, članica Planinarskog saveza Herceg Bosne i svih njihovih planinara, apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara'', poručili su iz Saveza.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.