Vijesti
Plenković: "Mnogo zemalja rezervirano prema BiH, ali dobila je pozitivan signal" "Pozitivan signal ka BiH zahvaljujući Hrvatskoj", stava je Plenković.
#

Čelnici država članica EU donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali evropsku perspektivu Gruziji. Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovaralo o zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Evropsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata”, rekao je Plenković te dodao:

“Za to je potrebno da Evropska komisija izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata."

"Hrvatskoj je to važno", kazao je još Plenković, "jer je to susjedna zemlja u kojoj živi pola miliona Hrvata."

“Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije, nakon danas – Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi Ustava, Izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u oktobru mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.