7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Pada prijedlog nacionalnog godišnjeg plana: Vijeće ministara skida NATO s dnevnog reda jer nema stava RS!?

Sve su prilike da neće proći Prijedlog godišnjeg nacionalnog plana BiH 2018-2019. godine, a sve će biti jasno već sutra na sjednici Vijeća ministara BiH, jer je Mirko Šarović, jedan od zamjenika predsjedavajućeg, rekao da će tražiti da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracije BiH, koja je prijedlog uputila Vijeću ministara, iako prošle sedmice na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje o njemu jer niko iz reda srpskog naroda nije došao.

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH, uputio je prošle sedmice Vijeću ministara na razmatranje tekst Nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. Riječ je o godišnjem programu BiH, gdje se kroz pet poglavlja koja tretiraju politiku, ekonomiju, pravo, odbranu i resurse zemlje govori o viđenju saradnje BiH i Sjevernoatlantskog saveza.

- OGLAS -

Prema Brkićevim riječima, to nije nikakav dokument koji BiH stavlja direktno u članstvo u NATO, već je riječ o godišnjem, cikličnom, dinamičnom dokumentu.

Sead Jusić, zamjenik predsjednika Komisije za NATO integracije BiH i zamjenik ministra odbrane BiH, kazao je jučer da ne vidi razlog zbog kojeg Prijedlog nacionalnog godišnjeg plana ne bi bio usvojen na sjednici u četvrtak, jer su svi zahtjevi članova Vijeća ministara ugrađeni u prijedlog i upućeni na razmatranje.

“Neću biti u četvrtak na sjednici, jer će biti ministrica Marina Pendeš. Ne mogu procjenjivati šta će se desiti i hoće li ili ne prijedlog biti usvojen”, kazao je Jusić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, jučer je izjavio da neće biti uslova da Vijeće ministara sutra raspravlja o prijedlogu.

Prema njegovim riječima, dok god se Komisija ne izjasni o tom planu, nema uslova da to radi Vijeće ministara.

“Akcioni plan za članstvo (MAP) je međunarodna obaveza koju je Republika Srpska preuzela tako što je član Predsjedništva BiH iz RS glasao za ovu odluku i mi se ne možemo pretvarati da toga nema”, rekao je Crnadak.

Šarović (SDS) kaže da ovaj dokument ne može biti prihvaćen bez saglasnosti ministara iz reda srpskog naroda.

“Manjkavost tog dokumenta koji je upućen Savjetu ministara je to što nije prošao potrebnu proceduru kroz Komisiju, gdje su izostali predstavnici i članovi Komisije iz reda srpskog naroda i time to nije dokument Komisije, nego samo njenog predsjednika, gospodina Brkića”, rekao je Šarović te dodao da će zato zatražiti da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

Ističe, također, da ovaj saziv Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, ne treba da razmatra tako važan dokument, te da mora uzeti u obzir stav RS.

Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već ranije je rekao da neće podržati imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dok ne prođe MAP.

Iz SDA su nakon posljednje sjednice Predsjedništva ove stranke poručili da su za NATO integracije i da osuđuju opstrukcije u procesu usvajanja godišnjeg nacionalnog programa.

“Smatramo protuzakonitim poziv upućen članovima Komisije za NATO integracije BiH srpske nacionalnosti, od kojih je uz prijetnje traženo da ne učestvuju u radu ove komisije”, kazao je Adil Osmanović, još aktualni ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA.

Predsjedništvo SDA, kako je rekao Osmanović, smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije moguća, niti je prihvatljiva.

Dušanka Majkić (SNSD), novoizabrani delegat iz RS u Dom naroda BiH, kaže da je evidentno da s više strana dolazi otpor da Vijeće ministara usvoji prijedlog.

“Program nije došao redovnim putem pred Vijeće ministara i s obzirom na to da je eksplicitan stav RS da ona u tome ne može učestvovati zbog već poznatog stava NS RS, koja se protivi svrstavanju u bilo kakav vojni savez, očekuje se da će na narednoj sjednici taj program biti na dnevnom redu, ali se duboko nadam da predstavnici srpskog naroda, ministri u Savjetu ministara, neće glasati za nešto što je protivno interesima RS. U tom smislu program ne može biti usvojen, a to znači da se sve vraća na početak”, konstatuje Majkićeva.

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO i poziciji RS, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljivi za Srpsku. BiH je zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse u Briselu 5. decembra.

Perišić: Elementi državnog udara

Blokiranje formiranja novog Savjeta ministara, uz aktivnosti Denisa Zvizdića da na sljedećoj sjednici ove institucije nelegalno odobri tzv. godišnji nacionalni program za pripreme učlanjenja u NATO, ima elemente državnog udara, izjavio je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Perišić je naveo da je Zvizdić takve aktivnosti i najavio na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivanom.

“On je tada Salivanu predočio da za usvajanje tzv. godišnjeg nacionalnog programa za pripreme učlanjenja u NATO ima malo vremena i da je potrebno to uraditi na bilo koji način s postojećim Savjetom ministara”, rekao je Perišić.

On je istakao da Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može donositi nikakve propise, pogotovo one kao što je godišnji program za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA