7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Nogometni savez Holandije odgodio ramazan za Ajaxove muslimane

Za dva dana počinje ramazan, sveti mjesec u godini za sve muslimane. Ono što se najčešće veže uz ramazan je post od hrane i pića.

Muslimanima je za vrijeme svetog mjeseca zabranjeno konzumiranje bilo kakvog pića i hrane od zore do zalaska sunca. A kada ste ekipa koja pokušava doći do finala Lige prvaka, takva činjenica mogla bi vas omesti u tom naumu.

Zato je Holandski nogometni savez odlučio odgoditi ramazan kako bi muslimani u redovima Ajaksa Hakim Zijeh (Ziyech), Nusair Mazraui (Noussair Mazraoui) i Zakarija Labjad (Zakaria Labyad) na visokoj fizičkoj spremi odigrali kraj sezone.

- OGLAS -

Očekuje ih teška borba za naslov holandskog prvaka jer su trenutno bodovno izjednačeni s PSV-om na vrhu, finale nacionalnog kupa i, najvažnije, borba za Ligu prvaka gdje su u prvoj utakmici polufinala slavili u gostima protiv Totenhema 1:0 i imaju realne šanse za finale, prenosi Index.hr.

– Kako god gledate na stvari, ne možete igrati finale kupa na prazan želudac u nedjelju, zatim sedam dana kasnije polufinale Lige prvaka, dvije ligaške utakmice, a onda možda i finale Lige prvaka. Znamo da ova odluka možda nije uredu za ostale muslimane širom svijeta, ali je u interesu holandskog nogometa, tako da bi trebali imati razumijevanja – rekao je predsjednik Holandskog nogometnog saveza Mihael Van Prag (Michael Van Praag).

Novi datum ramazana za Ajaksove muslimane je 10. juni, tako da će Zijeh, Mazraui i Labjad spremno odigrati kraj sezone. Posebno je za holandski klub bitan Zijeh, koji je jedan od najzaslužnijih što je Ajaks stigao tako daleko u Ligi prvaka ove sezone.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA