7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Beograd uz Dragičevića: Trifunović uzvikivao “Pravda za Davida”

Četvrti i vjerovatno najmasovniji građanski protest protiv režima Aleksandra Vučića počeo je riječima: “Pravda za Davida”, koje uzvikuje glumac Branislav Trifunović obraćajući se svojim saborcima sa kojima po četvrti put šeta ulicama Beograda.

Upućujući podršku ocu nastradalog Davida Dragičevića koji se “mjesecima bori za pravdu”, Trifunović kaže:

“Beograd je uz njega, za pravdu, sreću, radost, istinu, za sve nas. Pravda za Davida”, uzvikuje još jednom a za njim i hiljade okupljenih građana koji u rukama nose transparente sa natpisima “Ima nas pet miliona”, “Dosta laži penzioneri su gladni”, “Šetam ne želim da odem”, “Rijeke vam ne damo, recite ne MHE”…

- OGLAS -

Govoreći dalje Trifunović poručuje protestantima da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsjednik Srbije Aleksandar) – Vučić, jer da nije njega, ne bi bilo ni protesta. Nešto kasnije, pozivajući građane u šetnju, Trifunović insistira na tome da su u pitanju mirni protestii te ako bilo ko bude provocirao treba mu uzvratiti “poljupcem i osmijehom”.

Izvjesno, do smijeha nije predsjedniku Mesne zajednice Rakita Desimiru Stojanovu koji se poslije Trifunovića obraća građanima i to sa suzama u očima.

“Dolazim odande gdje nema vlasti, gdje biju i otimaju, a mi tražimo samo mir i rijeku. Ne tražimo ništa drugo. Da nam se ne uzima. Imamo li pravo na to? Ovo nije viđeno nikad. Hvala vam što ste nam omogućili da se čuje naša muka, naš lelek za ono što nam pripada”, kaže Stojanov govoreći o borbi mještana njegovog sela protiv izgradnje mini-hidroelektrane u ovom selu.

Pre no se rijeka ljudi uputila u mirnu šetnju centrom Beograda, okupljenima se obraća i novinar, Srđan Škoro kazujući da je “ovdje bilo raznih vlasti, ali da ovakvih lažova i lopova nikad nije bilo”.

Podsjetimo, povod za prvi protest (održan 8. decembra), kome je prethodio protest u Kruševcu, bio je napad na Borka Stefanovića, jednog od lidera opozicije.

Posljednja dva protesta organizovana su pod geslom “Jedan od pet miliona” zbog izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahtjeve demonstranata i ako ih bude bilo pet miliona.

Prvo okupljanje organizovano je 8. decembra pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, a drugo 15. decembra pod nazivom “Hajde da se prebrojimo”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA