Vijesti
Počelo suđenje "Zmaju od Šipova": Negira da je mladića udario čekićem u glavu "Nisu pozvali glavnog svjedoka Dragana Jovišića za kojeg su mi u policiji rekli :”je.. te on, laže k'o ti”, rekao je između ostalog Zmaj
# RAS Srbija

Ilija Grahovac alias Zmaj od Šipova doveden je jutros u pratnji Interventne jedinice Sudske policije RS u Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

Banjalučko tužilaštvo optužilo je Zmaja da je 6. aprila prošle godine na lokalnom putu u mjestu Sokočnica kod Šipova čekićem u glavu udario sugrađanina Stanka Savičića (21).

Zmaj je prije početka suđenja na pitanja sudije Željka Čegara odgovorio da je po struci pravnik, da ne zna da li je osuđivan, te da ima maloljetno dijete ali da nije oženjen.

– Časni sude srednjeg sam imovnog stanja, ja sam običan seljak, zaposlen na svom imanju kako sam se rodio – smirenim tonom pričao je Zmaj, iscrpljen od sedmodnevnog štrajka glađu koji je počeo revoltiran jer je pritvoren zbog neodazivanja na sudske pozive.

Tužilac Hana Vranješević je zatim pročitala optužnicu koja Grahovca tereti za krivično djelo nanošenja tjelesnih povreda, a optuženi je potvrdio da razumije optužnicu.

– Tužilaštvo je odabralo samo četiri svjedoka iako je njih 12 bilo prisutno incidentu. Nisu pozvali glavnog svjedoka Dragana Jovišića za kojeg su mi u policiji rekli :”je.. te on, laže k'o ti” – branio se Zmaj od Šipova.

Advokat Duško Tomić izjavio je da je pritvaranje njegovog branjenika nesporazum zbog neodazivanja na sudski poziv.

– Radim ovaj posao 40 godina i nikada nisam vidio ovoliko policajaca, a ovdje se sudi za krivično djelo tjelesne povrede – rekao je Tomić.

Tokom postupka sud je prihvatio zahtjev Tomića da se ponovo saslušaju svi svjedoci među kojima i oštećeni Savičić, a jedini svjedok kojo je danas bio u sudnici je vještak i specijalista sudske medicine Milan Srdić koji je potvrdio navode optužnice.

– Prema raspoloživoj medicinskoj dokumentaciji oštećeni Stanko Savičić zadobio je povredu glave koja je nanesena čvrstim predmetom sa oštrim delom, a čekić je bio podobno sredstvo da se nanese takva povreda – objasnio je Srdić.

Vještak je na pitanje advokata Tomića izjavio da ne može tvrditi da je to bio čekić, jer će to sud utvrditi tokom postupka. Advokat Tomić je u nekoliko navrata ponovio da Zmaj od Šipova nije čekićem udario Savičića, što će kako je naveo odbrana i dokazati tokom sudskog postupka.

Optuženi Grahovac u nekoliko navrata je ponavljao da su svjedoci pod pritiskom policije izjavili da je koristio čekić ali da to nije istina.

Najjači dokaz odbrane Zmaja od Šipova moglo bi biti to što je oštećeni Savičić ranije izjavio da ne želi krivično goniti Zmaja, te da ne traži nikakvu odštetu.

Najznačajniji dio današnjeg suđenja ipak je bio na kraju kada je sudija Čegar prihvatio molbu odbrane i pustio optuženog iz pritvora. Prethodno je sudija zatražio od Grahovca da potvrdi da će se uredno odazivati na sudske pozive.

– Časni sude, ja vas poštujem. Dajem riječ, junačku, kao Miloš Obilić da ću dolaziti u sud, a ako ne bude došao kaznite me stotinu puta strožije – rekao je Zmaj.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar, prenosi Srpskainfo. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.