Vijesti
Počeo sastanak predstavnika RS: Dogovaraju naredne korake u institucijama BiH Sastanak u Administrativnom centru Vlade RS

Predstavnici stranaka iz RS koji učestvuju u radu institucija BiH sastali su se u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

Među učesnicima su Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Milan Tegletija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Branko Petrić.

Sastanku prisustvuju i predstavnici SDS-a i PDP-a, ali nisu prisutni lideri tih stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović.

- Razmatrat će se daljnji koraci u vezi s neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Ustavno pravo srpskih predstavnika je da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH - kazao je jučer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je jučer, nakon sjednice Predsjedništva BiH, najavio da će SNSD, zajedno s Klubom HDZ-a BiH, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Prema tom prijedlogu, kako je pojasnio, Predsjedništvo BiH bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi, kao i do sada, na nivou entiteta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.