10 C
Sarajevo
23.04.2024

De Mistura: Pronaći političko rješenje ili ćemo vidjeti strašne stvari u Siriji

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffan de Mistura je izjavio da pokušavaju pronaći politički način kako bi se okončao rat u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ili će biti pronađeno političko rješenje ili ćemo vidjeti strašne stvari –, upozorio je de Mistura u obraćanju videolinkom Vijeću sigurnosti UN-a.

Naglasio je da je veoma važno “vrijeme kada će biti održan sastanak”, zbog posljednjih dešavanja u sirijskom Idlibu. Izrazio je zabrinutost zbog povećanih vojnih tenzija u Siriji, upozorivši da bi operacija u Idlibu mogla izazvati vrlo pogubne posljedice.

- OGLAS -

– Operacija na Idlib bi mogla značiti strašan i krvav rat. Ne postoji sigurno mjesto na koje bi bili evakuisani civili iz Idliba -, kazao je de Mistura okupljenima.

Dodao je i kako je vrlo važno da se nastavljaju razgovori Rusije i Turske o dešavanjima u Idlibu.

– Sa samita Irana, Rusije i Turske, koji je održan danas u Teheranu, čuli smo veoma razumne izjave -, rekao je de Mistura.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje da bi snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle započeti nove napade.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi. Sporazumom iz Astane, regija je 2017. godine proglašena “zonom deeskalacije sukoba”, no i pored toga je na meti zračnih napada sirijskog režima, povremeno i Rusije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA