15.5 C
Sarajevo
02.05.2024

Ruski univerziteti moći će se vratiti redovnoj nastavi od 8. februara

Govorimo o univerzitetima koji su u nadležnosti Ministarstva obrazovanja i nauke. Ostalim obrazovnim institucijama preporučuje se da učine isto.

“U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, prema naredbi, univerziteti bi trebali biti spremni da nastave restriktivne mjere povezane s organizacijom obrazovnog procesa”, priopćila je pres služba Ministarstva obrazovanja i nauke.

Obrazovne ustanove moraju se pridržavati preventivnih mjera: osigurati tretiranje ruku antiseptikom, kontrolirati temperaturu, poštivati režim maski i socijalnu udaljenost, prostorije moraju biti prozračene.

- OGLAS -

Moskovski državni univerzitet M.V.Lomonosov već je najavilo nastavak redovnog obrazovanja 8. februara. Nastavnici i profesori stariji od 65 godina primit će se na posao po dogovoru, a masovna događanja na teritoriji univerziteta i dalje su zabranjena.

Ministarstvo obrazovanja i nauke prethodno je počelo razgovarati s rektorskom zajednicom o mogućnosti smanjenja studentskih naknada zbog učenja na daljinu. Takvo naređenje dao je premijer Mihail Mišustin. Rektori su protiv: prema njima, univerziteti neće moći nadoknaditi financijske gubitke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA