7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Strah SDA se ostvaruje: Opozicija će danas tražiti smjenu Novalića

Kako nam je rečeno 1/3 zastupnika bit će prisutna na sjednici, dok će ostali biti uključeni online. Na sjednici će biti rezervisano 2 sata za pitanja i inicijative zastupnika, a prije toga će se Parlamentu obratiti i premijer Fadil Novalić.

Najveći problem SDA 

Zbog ove sjednice, kako saznaje Raport, zavladala je prilična panika u SDA. Prema našim saznanjima Klub ove stranke u Parlamentu jučer je održao sastanak na kojem se “razrađivala taktika”. Posebno ih je brinula jedna stvar – hoće li opozicija zatražiti smjenu Novalića?

- OGLAS -

Prema našim saznanjima – hoće.

Osnovni problem SDA je u nestabilnosti, potpunoj razuđenosti pa čak i poremećenim odnosima unutar vladajuće koalicije, koju još čine SBB-DF-HDZ.

Jasno je da opozicija priželjkuje smjenu i da joj je posao da zadaje udarce vladajućoj strukturi, međutim, upitno je koliko SDA može računati na one koji bi trebali biti na njenoj strani.

Krenimo redom.

SBB se odmah ogradio od afere “Respiratori”. Zastupnici ove stranke pa i sam predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić oštro su kritizirali traljavu nabavku 100 respiratora, a predsjednik SBB još prije nekoliko dana je, kada je dočekao donaciju EU, poručio da neki iz toga mogu naučiti mnogo iz transparentnosti. Kasnije je potvrdio da je mislio na Novalića i svog imenjaka Fahrudina Solaka.

 

No, nije samo to razlog zbog kojeg bi SBB mogao glasati za smjenu Novalića. Već duži vremenski period se jasno vidljivo da stvari između SDA i SBB-a ne ferceraju baš najbolje, posebno od kada je SDA odlučila iza leđa Radončića izvršiti desant na CIK. Radončić je već nekoliko puta istakao da će oni preispitati svoju ulogu u vladajućoj koaliciji.

Zbog svega toga, ali i proste činjenice da ne žele da ih se veže za Solaka i respiratora, SBB bi mogao glasati “za” smjenu Novalića.

Iako u posljednje vrijeme šutljiv, ni DF nije najsretniji u koaliciji sa SDA. To se moglo vidjeti prilikom i nakon glasanja za korona-zakon u Parlamentu FBiH. Nakon što im je Novalić odbio amandmane, DF nije glasao. Jasno je zašto SDA brine i DF.

Što se tiče HDZ-a, predsjednik Dragan Čović nedavno je jasno i glasno rekao da koalicija sa SDA više ne postoji. Pored toga, HDZ se osjeća izdanim i izrađenim po nekoliko stavki unutar Vlade FBiH, a ostali su dužni i nakon što je Novalić rasformirao Federalni štab, izbacivši kadrove HDZ-a iz njega i osramotivši Jelku Miličević, ministricu finansija. Ukoliko se Novalić nekako otjera iz Vlade, upravo bi Miličević preuzela kormilo.

Može li ga se uopće smijeniti

Ostale stranke opozicije, jasno da će podržati smjenu Novalića. No, je li ona zaista moguća?

S obzirom na to da je cijela Vlada, pa i premijer Novalić u tehničkom mandatu, ostaje pitanje da li on uopće može da ode? Može iz principijelnih razloga, nakon što se izglasa smjena, ali može i ostati u tehničkom mandatu.

Ono što ostaje jeste činjenica da je izgubio povjerenje u Parlamentu i da je smijenjen. Ta činjenica ne bi išla u prilog ni njemu, a pogotovo ne njegovoj stranci, koja pred izbore sve više gubi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA