12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Medicinari u RS-u ne odustaju od zahtjeva za povećanje plaća od 30 posto

Predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine u RS-u Miodrag Femić potvrdio je da ostaju pri zahtjevu za povećanje plaća radnika u zdravstvu u tom bh.entitetu za 30 posto, ali resorni ministar Alen Šeranić ističe da je pitanje kada se može odgovoriti na taj zahtjev.

Nakon sastanka sa sindikatima u toj oblasti, Šeranić je kazao da će sagledati na koje sindikalne zahtjeve je moguće odgovoriti i u kojem periodu.

Istakao je da je zdravstvo opterećeno dugovima te da treba razmisliti kako da se prvenstveno to problemi riješi, a zatim omogući i povećanje plaća.

- OGLAS -

Femić je rekao da oni nisu napravili dugovanja u zdravstvu, te traže do 25. aprila razgovor s predsjednicom i premijerom u vezi s njihovim zahtjevima.

– Plaće u zdravstvu nisu povećane od 2008. godine ni za jedan fening – rekao je Femić i dodao da je Vlada kriva za sve što se dešava(lo) u zdravstvu.

Tvrdi da medicinari rade na crno, jer im ponovo nisu uplaćeni doprinosi te da je štrajk posljednja opcija i da sindikalci žele dogovor.

Femić je ponovio da su za šest mjeseci prošle godine na banjalučkom području 62 ljekara otišla iz javnog u privatni sektor ili izvan RS, a sve zbog boljih uslova rada i većih primanja.

Njegova ljekarska plaća je, kako kaže, 1.658 KM, a potrošačka korpa u RS je oko 2.000 KM.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA