Vijesti
Pogledajte šta se dešava: Više stotina građana protestuje u Stockholmu zbog Handkea i nagrade (FOTO + VIDEO) Donosimo fotografije i snimak s lica mjesta
# Anadolu Agency (AA)

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, javlja Anadolu Agency (AA).

Anadolu Agency (AA) / 

Ceremonija dodjele nagrada na području fizike, medicine, hemije i ekonomije održana je u čuvenoj dvorani Konserthuset, a prisustvovali su ovogodišnji dobitnici, članovi švedske kraljevske porodice, kao i veliki broj zvanica. Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea, negatora genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Anadolu Agency (AA) / 

Na protestima se nalazi i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Teufika Šabanović, inicijatorka protesta koja je porijeklom iz Srebrenice, potvrdila je da se na protestima već okupilo nekoliko stotina osoba.

Anadolu Agency (AA) / 

"Dodijelili su nagradu čovjeku koji negira genocid i ratne zločine koji su počinjeni na području BiH 90-ih godina. Mi stojimo na strani istine i pravde", poručila je Šabanović.

Anadolu Agency (AA) / 

Kako je kazala, na protestima su i Majke Srebrenice kao i bivši logoraši. Očekuje se da će protesti trajati dva sata.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.