Vijesti
Pogledajte sva dešavanja sa današnjih protesta za pravdu i istinu! (VIDEO)
Pripremila: Delina Voloder
U Sarajevu su danas održani protesti za ubijene Dženana Memića i Davida Dragičevića, ali i sve one koji su žrtve pogrešnog sistema u BiH.
#

Protest je počeo u 13h ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a već od ranijih jutarnjih sati počeli su pristizati autobusi iz brojnih bh. gradova. Prema dosadašnjim informacijama ukupno je protestima prisustvovalo preko 10.000 ljudi.

Građani su na protima poslali brojne poruke poput: "Koga štitiš, Alisa?" "Svi smo mi Nadin" "Pravda za Dženana, pravda za Davida" "Ima li hrabrih u Tužilaštvu KS"

Ekipa Face TV tokom trajanja protesta pratila je sva dešavanja, a okupljenima su se obratili Senad Pećanin, majka djevojčice Nadin Smajlović - Amina Hodžić-Smajlović. Također i očevi ubijenih djevojaka - Selme i Edite, Enes Malkoč i Amir Agić, zatim roditelji ubijenog Davida Dragičevića - Davor Dragičević i Suzana Radanović. Davor Dragičević okupljenima se obratio putem videopoziva jer nije bio u mogućnosti prisustvovati današnjem skupu. Također pri samom kraju na skupu su se obratili otac i sestra ubijenog Dženana Memića, Muriz i Arijana, kao i advokat porodica Dragičević i Memić, Ifet Feraget.

 Prvi se okupljenima obratio advokat Senad Pećanin koji je između ostaloga poručio:

"Svi koji imaju trunke morala znaju za zločine ubistva i organiziranu mafijašku akciju vlasti na zataškavanju tih zločina. No ono što, vjerujem, neki od vas i dobar dio javnosti ne znaju je da zločini Dragičević i Memić nisu jedini. Prije više od pola godine meni se obratila porodica Hadžagić. Policajci su nasmrt pretukli našeg mladog sugrađanina Adnana Hadžagića. To nije nastrašniji dio ovog zločina. Policija i kantonalno tužilaštvo su učinili sve da zataškaju slučaj i predstave ovo ubistvo kao nesretni pad sa zida. Porodica ubijenog Adnana trpila je nevjerovatne pritiske da rahmetli Adnana sahrane bez obdukcije. Porodica Hadžagić i njegova nevjerovatna majka nisu pristali. Nakon prve obdukcije dokazano je da je njegova smrt posljedica premlaćivanja. Organizovana je druga obdukcija. Nalaz druge obdukcije je dokazao da je Adnan ubijen brutalnim premlaćivanjem od strane policije. Sve do danas ovaj zločin za kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ne postoji. Nema optužnice, iako svi znaju da se radi o policijskim službenicima.

Poštovani građani Sarajeva, po 20. put porodica Memić nam ukazuje da nismo ovce da se borimo protiv korupcije. Ako se pitate zašto živimo ovako kako živimo, zašto su kirminalci od naše zemlje napravili najjadniju državu u Evropi... 25. juna 2019. godine u Pragu su održane demonstracije građana protiv korumpiranog češkog premijera da za ministricu finansija postavi svoju blisku saradnicu. Na te demonstracije je izašlo 250.000 građana Praga. Poredeći sa nama, treba tražiti razloge bijede, očaja i nesigurnosti u kojoj mi ovdje godinama živimo. Šta se to dogodilo sa građanima Sarajeva? Kako je moguće da smo postali ono što, iz pristojnosti prema vama, neću izgovoriti. Kako je moguće da više građana ode na koncert Cece Ražnatović nego na proteste otpora protiv zločinačke vlasti? Naši neprijatelji nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati; naši neprijatelji su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Milorad Dodik i svi oni koji nas ponižavaju, a sve to decenijama maskiraju brigom za nacionalne interese. Šta ćemo mi? Šta će svi oni koji ne mogu doći do Asima? Šta će oni koji nemaju za milionsku svadbu kojom se blokira pola Sarajeva? Kako je direktorica Kliničkog centra misteriozno magistrirala", poručio je Pećanin.

Skupu je također prisustvovao i bh. pjesnik Abdulah Sidran koji je stigao kako bi pružio svoju podršku u borbi za istinu i pravdu. 

Nakon obraćanja advokata Pećanina, uslijedilo je obraćanje majke djevojčice Nadin, Amine Hodžić-Smajlović. Ona je poručila:
 
"Ono što ne znate i ne bih željela ikad da saznate... Nekad želim da je moja tuga okean, pa da sve preplavi, ali ne može. Samo mene razdire - u meni. Ako mi dozvoljavate, imam jednu molbu za sve vas koji ste ovdje, a roditelji ste; ako niste, sigurno imate dijete koje volite. Molim vas da svi zašutimo i samo pet sekundi pomislimo na to dijete. Sad idućih pet sekundi zamislite da su, ne dao dragi Bog, zdravlje i život tog djeteta ugroženi i pokušajte da zamislite tu tugu i nemoć koja vas preplavi. Dragi sugrađani, e, tako se osjećamo moja porodica i ja sve ovo vrijeme! Ne daj Bože da zamislim osjećaj i bol porodice Dženana i Davida. Borba Muriza i Davora mi daje motiv i snagu onda kada mi je najteže! Kada vam ljekari kažu javno: 'Niko neće liječiti ovo dijete', a Sabina Sarajlija opstruira istragu, i svima nama se smije i ponaša u stilu 'ne možete mi ništa!', poručujem takvim ljekarima i takvoj tužiteljici: nikad ne potcjenjuj snagu naroda!
 
Kada im kažem da reaguju, sa velikom nelagodom se osjeti njihova smušenost; to je letargija i zato vam želim poručiti da se trgnemo svi zajedno i da se prestanemo miriti s događajima i tragedijama koji nam se dešavaju. Sestre i braćo, dragi sugrađani, pozivam vas da svi zajedno odavde pozovemo da odstupe sa svojih pozicija. Pozivam čestite tužioce, sudije, policajce da se hrabro bore za pravdu i istinu i da znaju da imaju našu podršku u toj borbi, da smo spremni da im se odazovemo i pomognemo! Hvala vam na dolasku i podršci. Molim dragog Boga da nam da snage i sabura da ovo sve zajedno izdržimo." 

 Nakon Hodžić-Smajlović obratili su se i očevi stradalih Edite Agić i Selme Malkoč, Enes i Emir.

"Hvala što se u ste došli u ovolikom broju. Svi treba da podržimo porodice Dragičević i Memić", naveo je Agić.

Rekao je da borba na ulici nije dostojna čovjeka.

"Borbu moraju da vode institucije za koje smo mi dali svoje živote u proteklom ratu. Naše djevojke ubio je Sanjin Sefić na pješačom prelazu. Jučer prilikom transporta u Zenicu on je pokušao da pobjegne, ali policajci su ga zaustavili u tome", rekao je.

Dodao je da neće popustiti i da daju podršku porodici Memić dok god ne istjeraju pravdu na čistac.

"Cilj je da sva djeca u BiH budu sigurna. Molim vas da podržite porodicu Memić i da skinemo neljude koji su na funkcijama i koji nam uništavaju našu lijepu državu", zaključio je Agić.

 Podsjećamo, 10. 10. ove godine navršava se pet godina od pogibje studentica Selme i Edite.

Na skupu je nažalost nekoliko puta bilo nužno reagovanje hitne pomoći okupljenima.

Majka ubijenog Davida Dragičevića bila je naredna koja se obratila svima onima koji godinama pružaju podršku porodicama Memić i Dragičević, ali i svim ostalim porodicama i roditeljima koji se bore za istinu i pravdu. 

"2016. godine moj David je nosio transparente podrške za svoje drugove, Nikolu Đurića i Jovana. David, njegova dvojica drugova i dvije majke bili su sami na ulici. Već je to izlizana priča, tri godine je ponavljam; moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu; niko nažalost. Mogu da odem kući, da legnem, da popijem koju tabletu za smirenje da mi brže dan prođe. Popijem ja nju, ali mog sina ne zaboravljam. Nosit ću transparente, kao što je moje dijete nosilo, ali pogledajte sad koliko nas je; nisu više tri momčića. Stvar je u tome što su svi uvezani u svom kriminalu, da čuvaju jedan drugog, a nama guraju nacionalne kocke. Ja sam rođena 1976. godine u Banjoj Luci. Ja nemam mladost od '92. do '95. godine. Šta sam ja znala ko je Srbin, Hrvat, musliman...

Ja se lijepo osjećam u Sarajevu. Kome je do rata - u kući mu bio! Dosta mi je da gledam bogatašku djecu, djecu političara, koja ne znaju šta će od sebe. Šta mi mogu? Ubili mi dijete! Mi smo ti koji ćemo ih otjerati sa pozicija. Oni se hrane našim strahom. Jučer sam bila u Tužilaštvu kod gospođe Gordane Tadić. Želim da joj pružim svu svoju podršku. Želim da vjerujem da i vi vjerujete da će ona da uradi nešto, da će da pomogne da se ubice Dženana i Davida zatvore! Da se kriminalci koji su učestvovali u zataškavanju ubistava nađu iza rešetaka, svi do jednog, taman to bili Dodik i Bakir... Gordana, imaš moju podršku sve dok ne osjetim da si skrenula sa puta", poručila je Radanović. 

Advokat porodica Memić i Dragičević koji se godinama bori i nastoji pomoći pri dokazivanju istine i izlasku pravde na vidjelo također se obratio okupljenima.

"Tužioci i policajci su svjesno kreirali saobraćajnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci kako bi prikrili stvarni zločin. Ako tužilac zataška ubistvo vi više ne vjerujete sistemu u kojem on radi. Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam advokat. Ne trbate ništa raditi, država je dužna da provede istragu, ali države nema", poručio je.

"Ovo ćete vi plaćati narednih 10 godina, dok vam djeca odlaze za Njemačku. Samo u jednoj situaciji pravda postaje nepravda, a to je kada ti uzmeš pravdu u svoje ruke. Ja za sebe ne bih mogao garantovati, ali Muriza i Davora sam molio da to ne rade i oni su me poslušali. I hvala im na tome, jer ovo moramo istjertati do kraja. Ovo će promijeniti sistem", zaključio je.

Otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor Dragičević nažalost nije mogao prisustvovati današnjim protestima jer bi bio uhapšen čim bi kročio u zemlju ali se obratio putem videopoziva poručivši:

"Na redu je državno tužilaštvo da ubice skloni sa slobode. Sa ubicama na slobodi niko nije siguran. Nikad odustati nećemo, ali je vrijeme da vidimo na kojoj smo strani. Za mene postoji samo jedna strana; to je ona na kojoj smo Muriz i ja, naš advokat Ifet Feraget, na strani pravde i istine. Nadam se da su svim zločincima i ubicama spremne njihove ćelije."

Sestra ubijenog Dženana Memića, Arijana Memić tokom današnjih protesta u Sarajevu istakla je da protesti predstavljaju "pobjedu oca nad korumpiranim sistemom".

"Svi ti ljudi volonterski su nam dali podršku, izašli ususret jer su prepoznali koliko je važna naša borba... da ovo nije borba samo za Dženana i Davida nego borba za svu našu djecu. Današnji protesti su značajni jer su 20. po redu. 20 puta smo morali izaći na ulicu da tražimo pravdu. Značajni su jer je ovoliki broj vas izašao na ulicu da nas podrži. Značajni su jer su označili pobjedu jednog oca nad korumpiranim sistemom.

Ono što ističemo u posljednje vrijeme jeste da su na našem slučaju radile sve institucije i svi su oni imali priliku - barem jednu. Svi su oni imali priliku da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa više nismo tražili. A, kao što znamo, mnogi nisu te prilike iskoristili. Rekli smo im na početku – možete kako hoćete, ali ne i dokle hoćete. Zato su ovi protesti sad simbol uspjeha.

Sjećate li se 2016. godine? U svim medijima je pisalo da je mladić Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći. To su nam i svi nadležni rekli. A danas – danas svi građani i mediji govore da je Dženan ubijen. A što je još važnije, to govore i institucije."

"Danas je petero uhapšenih. Zar mislite da bi se to desilo da je Muriz šutio, da sam ja šutila?", izjavila je Memić. 

"Ako smo uspjeli postići sve ovo, nas nekoliko, nekoliko hiljada, uz podršku svih vas dobrih ljudi, zamislite onda šta možemo postići svi mi koji smo danas ovdje. Mi smo na početku imali podršku, ali ta podrška je bila u stotinama ljudi, a opet smo dokazali da nas ima dovoljno da im stanemo ukraj.
A kada ne odustanete od tako teške borbe,onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali sve uvjete da zataškaju, do viših nivoa, a mi smo imali samo želju za istinom i pravdom. Dokazali smo da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da državno Tužilaštvo otvori istragu o istrazi u kojoj smo dobili i mnogo informacija o samom ubistvu.Zato što smo pokazali: jedan babo, jedan autoprevoznik, da je ljubav prema djetetu, ljubav prema istini jača od jednog bankovnog računa, pozicije, zle namjere. A njihove su namjere bile zle. A zato je to uspjeh svih nas ovdje.

Put je još dug. Mi smo svjesni da ćemo morati još čekati. Ali nećemo čekati još 5 godina da se uhapse Dženanove ubice. Ali uprkos tome znamo da uz vašu pomoć možemo postići pravdu za Dženana, Davida, Nadin, Vedrana, za sve one kojima je ovaj kriminalni sistem učinio nepravdu. A da bismo imali državu u kojoj postoji vladavina prava, mi moramo iskoristiti našu priliku i ići do kraja. Da se procesuiraju svi koji su krivi.


Želim samo da svaki i svaka od vas zamisle samo jednu stvar – imate sve u životu: porodicu, prijatelje, lijep i miran život. Sve kako treba. I najednom sve to nestane. Zamislite samo na jednu sekundu da u jednom trenutku pijete kafu sa svojim djetetom, zatvarate vrata za njim, a u sljedećem vam policija kuca na vrata. Rodbina, prijatelji dolaze da vam izjave saučešće. Samo zato što je neko odlučio da nekome oduzme život. A niko na to pravo nema. I na sve to tužitelj koja vas dočeka sa nogama na stolu, policiju koja vas laže."

"Dragi naši prijatelji, koji ste danas ovdje, u dalekom ste svijetu a pratite nas, vas koji sjedite kući a niste smjeli doći na skup... Znajte da babo Muriz nije ni prvi ni posljednji kojeg je tužilac dočekao nakon ubistva djeteta. Ali je babo Muriz natjerao tog tužioca ili da skine noge sa stola ili da napusti tako časnu poziciju. Jer to je časna pozicija na kojoj nećemo dozvoliti da rade nečasni ljudi. Jer mi njih plaćamo da štite naše interese, naše živote i jedino ih mi možemo natjerati da to shvate ozbiljno", rekla je Memić.

Kada vam ubiju nekoga za koga biste život dali, ne umire samo on nego svi vi. Više vam nije važno život ili smrt, sve poravnite, svejedno vam je. Nisu više bitne ubice, ko je ubio Dženana i Davida nego se miješa politika. Zašto Arijana ne bi išla u politiku? Zašto Arijana nema pravo da se bavi politikom? Zašto svaki od vas nema pravo da se bavi politikom? Ja nisam političarka, ali ću biti predstavnik svih obespravljenih. Mi smetamo političarima, ali ćemo ih staviti tako gdje im je mjesto i radit će svoj posao.

A poruka onima koji su nas doveli danas na ovu ulicu, koji su se drznuli da zloupotrebe svoje pozicije, koji su se drznuli da oduzmu nekome život: Bogom vam se kunem, bit će pravde u ovoj državi; bit će pravde za Dženana i Davida ili vas biti neće", izjavila je Memić. 

Podsjećamo, Face je prije tačno mjesec dana, kada je Dženan da nije ubijen trebao slaviti svoj 27. rođendan objavio detaljnu analizu cijelog događaja navodeći da još nije poznato da li će pravda ugledati svjetlo dana, ali sada je svakako moguće reći da su oni koji se bore za nju itekako istrajni.

Posljednji se obratio otac ubijenog Dženana Memića, istinski borac za istinu, Muriz Memić.

"Hvala vam svima... što vidim danas BiH ujedinjenu! Malo mi je teško poslije svih dešavanja, vazda mi je ta Hitna pomoć u glavi kada je trebala Dženanu. Svi znate koliko se borimo i evo na šta smo spremni - da dođete iz svih krajeva da tražimo pravdu na ulici, što bi trebala država da uradi. Došlo je 20-ak autobusa iz svih krajeva. Tužioci, komesari, policajci, vještaci, doktori - svi su radili na zataškavanju. Zašto svi ovo da dozvolimo? Šaka ljudi u odnosu na nas! Nikada ne odustajemo niti ćemo ikada odustati. Vrhovni sud je sve rekao. Oni časni moraju doći na svoje pozicije. Moraju svi osjetiti snagu ovog naroda i to da smo se probudili! Ima li iko više da vjeruje Sabini Sarajliji? Ima li iko više da vjeruje VSTV-u? VSTV i postavlja i razrješava i tužioce i sudije. Rekao sam da ima časnih tužilaca, evo, državno tužilaštvo na čelu sa gospođom Gordanom Tadić otvorilo je istragu, počinje uskoro suđenje. Očekujemo dalju istragu! Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Očekujemo da reaguje VSTV. Ovim našim banditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica, već čvrsta ruka! Ne mogu više na ovaj način raditi", poručio je. 

Nakon toga, Muriz je pročitao i zahtjeve sa današnjih protesta, a to su: otvaranje istrage u Tužilaštvu BiH za ubistvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku, prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od 7 dana, prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od 7 dana, suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva KS u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.

Pri završetku svog obraćanja, Muriz Memić je pozvao građane na mirnu, protestnu šetnju koja nije bila planirana. Nakon što je shvatio koliko građana je stiglo da bi pružili podršku, Muriz je pozvao sve okupljene da na čelu sa njim krenu ka Trgu BiH. 

Protesti su završeni obraćanjem Muriza Memića koji je rekao:

"Pozvao sam građane da krenu za mnom i hvala vam što ste me ispoštovali. Opet ćemo mi biti ti koji ćemo pokazati dostojanstvo i da nam je stalo do ovih institucija. Hvala vam još jednom na podršci. Ovo nije samo moja borba."

Podsjećamo, predma najnovijim informacijama do kojih je došao portal Avaza, u Sudu BiH 7.oktobra zakazan je početak suđenje optuženoj petorci u predmetu "Dženan Memić."

Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Mutap - Ramić koja je bila zajedno sa Dženanom Memićem kada je stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji 2016. godine, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela "Crystal" Muamer Ožegović, koji je radio u noći kada je Memić stradao.Oni se terete za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića Dženana Memića. Oni su 25.avgusta negirali krivicu za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.