8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Zvizdić: Umjesto igrama oko zastave važnije se posvetiti životnim pitanjima

Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) – kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Naglasio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez, ali i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

– Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima – naveo je Zvizdić.

- OGLAS -

Istakao je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

– Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije. Očekujem i mislim da se buduća koalicija na državnom nivou mora bazirati na nastavku i na aktivnostima prioriteta koji su važni za BiH – rekao je Zvizdić navodeći da su to EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama. Zahvalio je i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.

Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH na aktivnostima koje su rezultuirale uknjižbom vojne imovine, ali i svim članovima OSBiH.

BiH je zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA