12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemački mediji se raspisali: BiH je pred ponorom! Nacionalističke težnje jačaju sve više

“Kada je proteklog ponedjeljka stigla vijest da BiH nije bila u stanju poslati delegaciju u Vijeće Europe ponovo je bačeno svjetlo na državu koja tako ne može funkcionirati. „Svako, ko ima samo gram mozga, je u ovoj zemlji očajan i bez nade”, napisao je pjesnik i glumac Darko Cvijetić iz Prijedora na svom profilu na Facebooku. Više od 30 000 ljudije ove godine već napustilo zemlju – kvalificirana radna snaga koja biva primljena u njemačkim bolnicama i domovima za njegu staraca do IT sektora. Njihov motiv nije samo ekonomski, nego i politički”, piše Tageszeitung.

„Niko iz vladajućih stranaka nema interesa diskutirati o problemima i budućnosti društva, optužuje zastupnica i zamjenica predsjednika Naše stranke, Sabina Ćudić: ‘Vjerojatno ne postoji parlament na svijetu koji se sastaje samo svake četiri sedmice i onda niša ne odluči.’ Obični ljudi i vozači taksija u Sarajevu to izražavaju još drastičnije: „Nacionalistički kriminalci vladaju nama u ovoj zemlji.”

Ova procjena reflektira potpuno realistično ludačku košulju u kojoj se zemlja nalazi. Mirovnim ugovorom iz Dejtona 1995. godine donesen je Ustav, koji je zemlju podijelio u nacionalističke zone utjecaja, što je dovelo do fragmentacije zemlje i izašao u susret srpskim i hrvatskim nacionalistima. Njihov ratni cilj je bio uništiti multinacionalno, multireligiozno bosansko društvo”, piše Tageszeitung.

- OGLAS -

„U Republici Srpskoj se sada vlada diktatorski, opozicija je isključena. Ruski savjetnici raduckaju na izgradnji novih „policijskih trupa”, jaki čovjek srpskih nacionalista, Milorad Dodik, od svog polja vladavine malo pomalo stvara nezavisnu tvorevinu. On čvrsto slijedi cilj da Republiku Srpsku, nastalu etničkim čišćenjem, spoji sa Srbijom”, piše Tageszeitung.

„Na hrvatskoj strani BiH njen jaki čovjek Dragan Čović pokušava uz pomoć Zagreba hrvatske dijelove pretvoriti u samostalnu tvorevinu koju želi pripojiti Hrvatskoj. Samo u bošnjačkim područjima sa velikim gradovima Sarajevom, Tuzlom i Zenicom još uvijek postoji multikulturalnost, sloboda štampe i politički pluralizam”, piše novinar Erich Ratfelder za Tageszeitung.

Dobre veze sa Rusijom

Tageszeitung također piše o imenovanju Marije Pejčinović Burić za šeficu Vijeća Europe.

„Pomalo iznenađujuće je bilo to da je dosadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu izabrana za novu generalnu tajnicu Vijeća Europe”, piše Tageszeitung. „Ipak političke koordinate za 56-godišnju diplomatkinju su bile povoljne. Jer prije svih je Njemačka utrla put za Hrvaticu nakon što je uspjela ponovo integrirati Rusiju u Vijeće Europe. Ona očito odgovara traženom profilu nakon ove sporne odluke”, ocjenjuje Tageszeitung.

„Marija Pejčinović Burić, koja djeluje mirno i suzdržano, slovi kao osoba od povjerenja premijera Plenkovića i spada u umjereno krilo vladajuće nacionalističke Hrvatske-demokratske zajednice. Od juna 2017. godine je ministrica vanjskih poslova i zamjenica premijera. Hrvatska je posljednjih godina pod njenim vodstvom ostvarila brojne kontakte sa Rusijom i desničarskim vladama u Mađarskoj i Poljskoj, ali istodobno nije dozvolila prekidanje veza sa zapadnim državama”, piše Tageszeitung.

List dalje navodi da je Pejčinović Burić rođena u Mostaru i da je, kao kćer učitelja, odrasla u hercegovačkom provicijskom gradu Ljubuškom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA