15 C
Sarajevo
26.04.2024

Budžet FBIH: Sjednica Doma naroda ili val nezadovoljstva

Za danas je zakazana sjednica Vlade FBIH, ali i Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Zbog nepostizanja političkog dogovora o održavanju sjednice Doma naroda FBiH u starom sazivu, kao i o formiranju novog saziva, direktno je ugroženo 70.000 poljoprivrednih gazdinstva, od kojih, kako za Vijesti.ba pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo, 50.000 živi isključivo od poljoprivrede.

Budžet je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade FBiH, usvojen 9. januara u Predstavničkom domu, ali da bi stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda, no predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) do danas nije zakazala sjednicu.

- OGLAS -

“Ukoliko budžet ne bude usvojen, 1. februara ćemo odrediti datum protesta, a to će sigurno biti tri ili četiri dana od tog datuma. Sudeći po reakcijama poljoprivrednika, odziv na protest će biti masovan, jer su ljudi ljuti i razočarani. Ovo je kap koja je prelila čašu! Pokazaćemo snagu poljoprivrednika, a pozivamo i sve druge socijalne kategorije, borce, penzionere, policajce da nam se priduže u traženju svojih prava”, kategoričan je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

Mišljenja je da ni eventualna odluka o privremenom finansiranju ne bi mogla biti adekvatno rješenje.

“Ako se ode u privremeno finansiranje, znamo da u tom segmentu nema poljoprivrede. Mora se čekati 31. mart, a do tog datuma trebalo bi da se urade programi o raspodjeli novčanih sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za poljoprivredu. U martu počinju obimnu radovi u poljoprivredi, tako da bi već početkom aprila već trebalo da krenu prve isplate. Sve bi stalo do 31. marta i mogli bismo ugasiti poljoprivredu”, tvrdi naš sagovornik.

Stoga apeluje na političke predstavnike da zakažu sjednicu federalnog Doma naroda i usvoje budžet, te poručuje: “Narod ih na izborima nije birao da rade ovo što sada rade”.

“Politika igra svoje igre i križaljke preko leđa naroda”, naglašava Bićo.

Zbog aktuelne političke situacije, dodaje, nije optimista da će rok za usvajanje budžeta do 31. januara biti ispoštovan.

“Ne očekujem da će Dom naroda FBiH održati sjednicu, ukoliko visoki predstavnik u BiH ne reaguje. On je ‘kapa iznad svih’, prima platu, ali statira. Neka preduzme korake, jer naši političari očigledno nisu sposobni ni za šta drugo, osim da maltretiraju narod koji ih je izabrao”, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

Neusvajanje budžeta dovodi u pitanje i isplatu penzija, kao i obećeno povećanje minimalnih penzija u iznosu od 3,2 posto, što je predviđeno Finansijskim planom Fonda PIO, koji takođe čeka na potvrđivanje u Domu naroda, budući da ga je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. januara.

Kolateralna šteta nepostizanja političkog dogovora tako bi mogli biti i penzioneri, koji je na području FBiH evidentirano oko 416.000, što predstavlja više od 19 posto stanovništva.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Fadil Kunto apeluje na odgovorne predstavnike vlasti da iznađu način i usvoje budžet.

“Bilo bi dobro se to riješi u Domu naroda FBiH. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo insistirati preko Federalnog zavoda PIO i Vlade FBiH, mada je ona odradila svoj dio posla. Neće biti prvi put da se prekrši zakon i da se penzije isplate, kao i povećanja koja su nam obećana”, kaže Kunto za Vijesti.ba.

Kategorično tvrdi – isplata penzija ne smije biti dovedena u pitanje.

“Naši politički velikani uvijek čekaju zadnji dan da bi nešto usvojili. Pretpostavljam da će se i ovoga puta to desiti”, navodi Kunto.

Osvrnuo se i na najavljeni protest poljoprivrednika ukoliko budžet u Domu naroda ne bude usvojen do 31. januara, te mogućnost da i penzioneri izađu na ulice.

“Nama bi trebalo mnogo vremena i sredstava da to organizujemo. Ne bi u tom smislu imali nekog efekta. No, mi ćemo vršiti pritisak na Federalno zavod PIO, ali i na Vladu FBiH, mada je ona, kao što sam rekao, odradila svoj dio posla. Vidjećemo šta će se desiti. Nadam se da će de Dom naroda FBiH, ipak, urazumiti i uraditi svoj dio posla. Predsjednica Doma naroda FBiH trebalo bi već jednom da se otrgne od političkih uticaja i da obavlja funkciju na koju je imenovana”, zaključuje naš sagovornik.

Otvoreno je pitanje da li će predsjedavajuća Lidija Bradara uvažiti apel budžetskih korisnika i zakazati sjednicu Doma naroda. U međuvremenu, dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA) zakazao je za ponedjeljak konsultacije sa delegatima iz Kluba Bošnjaka o eventualnom zakazivanju vanredne sjednice radi usvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu, te odobravanja finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA