Vijesti
Položeno cvijeće na spomen-obilježja na Dan oslobođenja Kaknja Na Dan oslobođenja Kaknja u Gradskom spomen-parku položeno je cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog 1992-1995. godina
#

Kako je rekao načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević u obraćanju građanima Kaknja putem medija, antifašizam je jedan od najhumanijih i najsvjetlijih pokreta u historiji čovječanstva.

- Taj pokret nije jedan od onih koji počnu i završe u određenom historijskom periodu. Antifašizam je pokret kontinuiteta i treba ga stalno jačati i promovisati, posebno kod mlađih naraštaja. Antifašizam se oštro suprotstavlja svakoj teoriji o superiornim rasama koje žele dominirati nad drugima. Antifašistički pokret se zasniva na postulatu jednakosti među ljudima bez obzira na njihovo porijeklo, materijalno stanje, naciju, vjeru i druge elemente njihovog identiteta - rekao je Bajtarević.

Priča o antifašizmu mora polaziti od porodice i škole jer će budućnost bh. društva biti svijetla samo ako, kako je rekao, djecu i mlađe naraštaje naučimo da uvijek i u svakoj prilici budu antifašisti, rodoljubi, slobodoljubivi i uzorni građani, vrijedni radnici i da njeguju prijateljstvo, zajedništvo, solidarnost, osjećajnost, ljubav i mir. 

Načelnik Bajtarević posjetio je, za Dan oslobođenja Kaknja, kakanjske partizanske borce stogodišnjaka Eniza Velispahića i Džemala Haračića, koji je danas napunio 95 godina.

- Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević danas je pokucao na vrata dvojice kakanjskih partizanskih boraca, iz vremena Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. Sa željom da ukaže posebnu čast i poštovanje spram partizanskih boraca, načelnik Bajtarević je tu aktivnost uvrstio u programske sadržaje kojima se obilježava 8. april - Dan oslobođenja Kaknja u Drugom svjetskom ratu. Od ukupno 801 borca s područja Kaknja, koji su se borili u partizanskim jedinicama, među živima su samo dvojica. Susret sa partizanskim borcima bio je veoma emotivan – saopćeno je iz Općine Kakanj.

Načelnik Bajtarević uručio je, uz čestitku za Dan oslobođenja Kaknja, sugrađanima-partizanskim borcima i prigodne darove u znak priznanja i zahvalnosti za sve što su učinili za slobodu naroda u periodu NOAR-a 1941-1945. godina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.