17.7 C
Sarajevo
17.05.2024

Uskoro odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru

 
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac očekuje da će na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara biti donesena odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, jer je neprihvatljivo da se na granici BiH izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Košarac je naglasio da će time ekspertima u BiH biti omogućeno da na osnovu naučnih, istraživačkih i stručnih znanja odgovore na sva otvorena pitanja u vezi sa eventualnom izgradnjom nuklearnog i radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori.

On očekuje da po formiranju ekspertskog tima uslijedi sastanak sa nadležnim ministarstvom u Vladi Hrvatske i da se na osnovu primjene evropskih konvencija omogući naučnim, istraživačkim i stručnim kadrovima iz BiH da dođu na Trgovsku goru.

“Očekujem da paralelno, kako to radi hrvatska strana, radi i naša strana, da snagom naučno-istraživačkog djelovanja damo vrlo jasnu poruku da imamo te kapacitete u zemlji da odgovorimo takvom pitanju, a paralelno s tim i pravni tim će raditi svoj dio posla”, rekao je Košarac i dodao da se od toga neće odustati.

- OGLAS -

On je napomenuo da su sačinili strukturu budućeg ekspertskog tima za Trgovsku goru na osnovu prijedloga koji su došli iz entitetskih ministarstava, agencija na nivou BiH, jedinica lokalne uprave iz Federacije BiH i RS.

Paralelno s tim, dodao je Košarac, radi se na formiranju prijedloga tima za pravne eksperte da se ne odustaje od međunarodno priznatih prava koje je BiH potpisala na međunarodnom nivou.

- Advertisement -

On je ponovio da je potpuno neprihvatljivo da se izgradi takva vrsta odlagališta na samoj granici sa BiH.

“To bi eventualno moglo da ugrozi zdravlje 250.000 ljudi i životnu sredinu u slivu rijeke Une”, rekao je Košarac.

On je dodao da će se u razgovorima sa međunarodnim institucijama koji su prisutni u BiH, a prije svega sa evropskom komisijom, raditi na tome da otvore tu vrstu dijaloga u evropskoj komisiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA