3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Dodik zbog Putinovog plina okreće leđa Čoviću

„Vlada Republike Srpske smatra da Prednacrt sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji gasovoda Južna interkonekcija nije prihvatljiva za Republiku zbog nenadležnosti organa za sprovođenje sporazuma i na isti ne daje saglasnost“, piše u Zaključku Vlade RS koji je dostavljen državnim institucijama, a  koji je u posjedu Žurnala.

 

Ovo je, faktički, zvanično upozorenje da će vlasti RS-a, te njihovi predstavnici u institucijama BiH ubuduće opstruirati realizaciju ovog projekta kojim bi se BiH spojila na Jadransko-jonski gasovod, čime bi veći dio BiH prestao biti ovisan o ruskom plinu.

- OGLAS -

Plinovod Zagvozd-Novi Travnik, inače, nalazi se na listi prioriteta Evropske energetske zajednice, a nosilac ovog projekta je BH Gas. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 101 milion eura za realizaciju ovog projekta, dok je USAID također odobrio 500 hiljada dolara za izradu projektne dokumentacije. 

 

Vlada Federacije BiH u septembru je dala saglasnost na Prednacrt sporazuma o izgradnji ovog plinovoda, te zadužila BH Gas da pripremi svu dokumentaciju. Kako se, međutim, radi o međunarodnom sporazumu sve će morati proći institucije na novou BiH. Stoga se sada u sve ovo uključila i Vlada Republike Srpske koja želi zaustaviti projekat. 

 

Ono što je najbitnije, BiH bi u potpunosti bila neovisna o ruskom gasu, što bi, u konačnici, uticalo i na smanjenje cijene plina. Međutim, upravo je to razlog da vlasti RS pokreću mehanizme blokade realizacije ovog projekta. Podsjećamo, saglasnost na sporazum mora dati i Predsjedništvo BiH. S obzirom na stav Vlade RS-a, teško je očekivati da će Milorad Dodik imati drugačiji stav u Predsjedništvu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA