2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

HDZ rekao Izetbegoviću: Loša bošnjačka politika može napraviti treći entitet u BiH

“Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, oživljavanja Herceg Bosne, tećeg entiteta, kanala Herceg Bosne. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne kane praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru”, naveo je Izetbegović.

O ovoj temi govorio je i Dragan Čović, lider HDZ-a.

“Kada je u pitanju treći entitet, ja sam kazao otprilike ovo što je gospodin Izetbegović kazao, treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka prema Hrvatima kao malobrojnijem narodu BiH”, naveo je Čović.

- OGLAS -

Lideri su nakon sastanka na pres konferenciji govorili o različitim temama.

“Mislim da ćemo se već iduće sedmice naći u formatu SNSD – HDZ – SDA. Imaćemo sastanke koje se odnose na podjelu resora u Vijeću ministara. Idemo korak po korak, ostaće neprecizno definisano aktivacije MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i spriječimo krizu koja dobija svoju fizionomiju”, kazao je Izetbegović.

Govorilo se i o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“Kada je u pitanju federalni nivo, HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH. Ta se stvar mora uraditi, u jednom mahu riješti i pitanje presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura koje su već stare deceniju. Ne možemo ih riještii u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti rješenje koje će trasirati put”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, napravljen je jedan iskorak kada je u pitanju državni i federalni nivo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA