3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Načelnik Ajnadžić želi uz pomoć Vlade KS riješiti pitanje smještaja „sigurne kuće“

U petak 28. juna 2019. godine u prostorijama Općine Centar održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici Općine Centar, koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, zastupnice Skupštine Kantona Sarajevo, predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, te Fondacije lokalne demokratije. Tema sastanka je bilo rješavanje pitanja smještaja „sigurne kuće“ koja je sada u prostorijama nekadašnjeg obdaništa.

-Naša administracija je upoznata sa problemom smještaja, odnosno ostanka „sigurne kuće“ i mi želimo riješiti ovo pitanje. Razumijemo i očekivanja građana da se oslobode prostorije nekadašnjeg obdaništa. Kako bismo smanjili pritisak građana zbog listi čekanja za smještaj mališana u neki od vrtića, mi ćemo do kraja ove godine završiti izgradnju objekta obdaništa „Razigrani dani“ čime ćemo olakšati upis u predškolske ustanove našim najmlađim sugrađanima. Također, za nas je „sigurna kuća“ kao prva pomoć žrtvama nasilja isto tako bitna pa stoga planiramo ponuditi neke objekte i lokacije za rješavanje ovog pitanja i najkasnije za deset dana ćemo sa stručnim licima obići lokacije kako bi dobili povratne informacije. Općina Centar ima prostorne i finansijske mogućnosti za rješenje „sigurne kuće“, ali bismo voljeli da nam se u ovome priključi i Vlada KS kako bismo brže i na zadovoljstvo svih riješili pitanje smještaja “sigurne kuće“, objasnio je načelnik Ajnadžić.

Jasna Beba, sekretar Općine Centar je kazala da se pitanjem trajnog rješenja smještaja „sigurne kuće“ moraju pozabaviti i državni i drugi nivoi vlasti.

- OGLAS -

–Položaj „sigurne kuće“ zbog prirode rada sa osjetljivim kategorijama naših sugrađana ne može biti izdvojen iz društva i sredine, jer je tim ljudima potrebna naša podrška. Objekat mora biti blizu ambulante ili bolnice, policije, škole i ostalih institucija, kao i ljudi kako bismo njihove korisnike vratili u redovne društvene i socijalne tokove. Sigurna sam da ćemo imati veliku podršku od Kantona Sarajevo na rješavanju ovog pitanja, kazala je Beba.

Na sastanku je dogovoreno da „sigurna kuća“ ostaje u sadašnjim prostorijama do daljnjeg, odnosno dok se ne pronađe drugi adekvatan smještaj. Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom ponudio da u narednih deset dana obiđu ponuđene lokacije i objekte za ovu namjenu zajedno sa predstavnicima Fondacije lokalne demokratije. Također je naveo da Općina Centar može finansijski podržati projekat smještaja „sigurne kuće“ uz očekivanje da Vlada KS također finansijski učestvuje u kupovini ili izgradnji objekta za smještaj.

U ime Općine Centar današnjem sastanku su, između ostalih, prisustvovali i savjetnici načelnika Mustafa Resić i Osmo Babić, pomoćnice načelnika Jasmina Fazlić

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA