11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Institut za istraživanje genocida Kanada čestitao Dan Armije Republike BiH

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić, povodom 15. aprila Dana Armije Republike BiH, uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima koji su baštinili, baštine i baštinit će slobodarsku misiju Armije Republike BiH u matici i dijaspori.

U čestitci se navodi da je Armija Republike BiH, legendarna vojna sila, istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu. Ocjenjuje se da je multietničko – bosanskohercegovačko djelovanje Armije Republike BiH u njenoj oslobodilačkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

– Zato Armija Republike BiH nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi Republiku BiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike BiH nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture – ističe se u čestitki.

- OGLAS -

Ramić podvlači da se nikada ne smije zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH. Pod zastavom Armije Republike BiH tokom agresije na državu BiH borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

– Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu BiH u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti – navodi se u čestitci iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA