10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Zeničanke se osmomartovskom šetnjom prisjetile borbe za prava žena

Time su se, kako su istakle zeničke aktivistice, željele prisjetiti i izraziti poštovanje prema ženama koje su se kroz protekla stoljeća izborile za prava žena danas, a koja se prihvataju zdravo za gotovo.

– Želimo da podsjetimo zašto je 8. mart. Da barem kod onih koje ga slave, ako ga slave, da ga barem slave sa sviješću o tome zašto 8. mart i jeste – kazala je Duška Andrić iz Centra za ženska prava Zenica, koja je podsjetila kako su kroz historiju neke žene dale i svoje živote u borbi za ženska prava.

– Moramo se sjetiti i poruke “kruh i ruže”, koja upravo govori o pravima žena na rad, dostojanstvo i slobodno vrijeme, koje tada nisu imale. Mi danas sve to imamo i mislimo da nam je to bogomdano. E pa nije, neke su feministkinje izginule zbog toga – ističe Andrić, koja podsjeća kako u nekim zemljama žene još ne smiju izlaziti iz kuća bez muške pratnje, kako ne smiju voziti automobile, nemaju pravo da se školuju, da budu učesnice u javnom i političkom životu…

- OGLAS -

– Došle smo da damo aktivnu podršku članicama Centra ženskih prava, jer i inače međusobno surađujemo. Trebamo biti jedne s drugima, da radimo zajedno i da napravimo bolju budućnost – kaže policijska službenica Đurđica Kovač, koja napominje kako su se šetnji priključile njih 10, jer druge su kolegice na radnim zadacima.

– Svaka žena, prije svega, treba da radi na sebi. Treba da radi na svom obrazovanju, edukovanju te izgradnji sebe kao ličnosti i da bi ojačala svoje samopouzdanje. Samo takva može tražiti i očekivati da dobije svoja prava – napominje Kovač.

Nakon šetnje gradskim ulicama, za učesnike šetnje u Multiplexu Ekran prikazuje se film “Sufražetkinje”, koji govori o borbi britanskih aktivistkinja za pravo glasa 19. i početkom 20. vijeka. Nakon projekcije filma, bit će održan i otvoreni panel na temu 8. marta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA