7 C
Sarajevo
23.04.2024

Protesti u Alžiru se nastavljaju, jača pritisak na Boutefliku

Na hiljade ljudi okupilo se u Alžiru u utorak pozivajući predsjednika Abdelaziza Boutefliku da podnese ostavku, pojačavajući pritisak u višesedmičnim protestima koji su zaprijetili svrgavanjem predsjednika i ostarjele državne elite koja ga drži na vlasti duže od 20 godina.

Bouteflika, među veteranima rata za nezavisnost od Francuske iz perioda 1954.-1962. godine koji su nastavili da dominiraju Alžirom, popustio je pred protestima poništavajući odluku da zatraži još jedan mandat na izborima zakazanim za april.

Boutteflika nije, međutim, objavio u ovom mjesecu da napušta čelo države i kazao je da će ostati na vlasti do usvajanja novog ustava, što mu praktično produžuje trenutni mandat.

- OGLAS -

Taj potez nije udovoljio stotinama hiljada Alžiraca koji su izašli na ulice prije skoro pet sedmica kako bi zatražili Bouteflikinu ostavku.

– Sistem mora otići. Nema svrhe u njemu ako mu se opiremo – izjavio je  Belkacem Abidi (25), jedan od oko 6.000 demonstranata, većinom studenata, koji su se okupili u centru Alžira u utorak.

Čak i u slučaju da Bouteflika bude zbačen s vlasti, Alžirci bi se neko vrijeme mogli uočiti s neizvjesnošću prije nego što se izabere novi predsjednik u golemoj zemlji sjeverne Afrike, velikom proizvođaču nafte i plina.

Jedan od najbitnijih faktora je pozicija moćne alžirske vojske, koja bi mogla djelovati kao ključni akter, kako je to činila u proteklim decenijama. Do sada se generalštab distancirao od Bouteflike i hvalio je demonstrante.

Svaka direktna akcija da se pomogne Alžircima u njegovom svrgavanju mogla bi se protumačiti kao vojni udar institucije koja manipulira politikom iza scene.

Neki bitni partneri kao što su članovi njegove vladajuće stranke i tajkuni, okrenuli su leđa Boutefliki, produbljujući izolaciju 82-godišnjeg čelnika koji je rijetko viđan u javnosti otkako je pretrpio moždani udar u 2013.

– Optimista sam da će ovaj pritisak mirno promjeniti stvari – izjavio je arhitekta Noureddine Bahi (52), prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA