10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Arapski i čelnici EU na samitu u Egiptu: Neće biti pomaka u sporazumu o Brexitu

Neće biti odlučujućih pomaka u sporazumu o Brexitu kada se britanska premijerka sastane s ostalim čelnicima EU na samitu s njihovim arapskim kolegama u Egiptu tokom vikenda, izjavio je u petak zvaničnik EU.

“Neće biti sporazuma u pustinji”,  izjavio je zvaničnik odgovarajući na pitanje o šansama za pomake u pregovorima o Brexitu tokom samita EU s čelnicima arapskih država u Sharm el-Sheikhu u nedjelju i ponedjeljak.

Jedan izvor izjavio je, ipak, da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk održati bilateralni sastanak s britanskom premijerkom Theresom May na marginama samita u nedjelju.

- OGLAS -

Njemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rutte su među više od 20 čelnika Evropske unije čije se prisustvo očekuje u Egiptu. London se nada da će May tamo imati priliku da lobira kod svojih kolega iz EU za nove ustupke koji bi deblokirali ratifikaciju Brexita u podijeljenom britanskom parlamentu.

 “Ona će imati vremena za kontakte s evropskim čelnicima u nedjelju i ponedjeljak. U toku je rad na osiguravanju tempa pregovora koji bi omogućio napredak koji nam je potreban”, izjavila j glasnogovornica premijerke May, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA