Vijesti
Pozivamo Vas da razmazite svoja muzička osjetila uz NAiRUZ Away from the Curtain Away from the Curtain je novi studijski koncert Almedina Varošanina i Mirze Redžepagića, muzičara koji čine dio sastava NAiRUZ.
#

Videozapis koji će danas (četvrtak, 9. juna 2021. godine) u 21:00h biti emitovan na YouTube kanalu ovog sastava je finalni videozapis NAiRUZ Trilogije, snimane tokom pandemije. Koncert odražava snažnu potrebu umjetnika da stvaraju i izvode čak i onda kada to nije moguće činiti uživo.

 

  
NAiRUZ je fuzija flamenka i sufi muzike. To je dijalog različitih muzičkih tradicija koje dijele sličnu muzičku jezgru. Sa flamenko gitarom prilagođenom da zvuči poput ouda u kombinaciji s turskim neyom i vokalima koji izvode prekrasnu poeziju velikih sufi umjetnika uz mistične pokrete flamenko plesa, NAiRUZ predstavlja novu dimenziju muzike. Značenje imena Nairuz simbolizira rođenje proljeća, početak uspona prirode, pa je ovaj, naš NAiRUZ jedno jedinstveno muzičko izvođenje koje publici prikazuje dijelove duše kroz muziku.

“Muzika koju stvaramo može se nazvati istraživanjem duše flamenka sa predanošću derviša”, kažu izvođači.

Online koncert je dio programa MOST - Bridge For Balkan Music, a od danas u 21:00 će biti dostupan na ovom linku.
Video su snimali Aida Redžepagić i Amar Čamo, zvuk je snimao i montirao Eric Bajramović a video montažu potpisuje Amar Čamo.
 
  

KO JE NAiRUZ?

NAiRUZ je muzički sastav osnovan 2018. Godine koji je prvi put nastupio na 22. Jazz Festu u Sarajevu. Ocjenom Francesca Martinellija, muzičkog kritičara uglednog njujorškog časopisa Jazz Record Magazin, ocijenjen je kao izuzetno uspješan koncert. Kroz spoj flamenko i sufi muzike, Nairuz elegantno i stameno ujedinjuje kutke i kulture svijeta, geografski udaljene jedne od drugih.

Kreator Nairuza je flamenko gitarista, Mirza Redžepagić. Jedan je od rijetkih flamenko gitarista u svojoj zemlji i regionu. Nakon studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, specijalizirao je sviranje flamenko gitare u Madridu i Granadi. Pored gitare, Mirza svira sirijski oud koji ga stavlja u žižu kao jednog od rijetkih izvođača oud-a i poznavaoca orijentalne muzike na ovim prostorima. Njegov izvođački opus uključuje različite muzičke stilove poput flamenka, klasične, etno, balkanske i maqam muzike. Koncerte održava u svojoj zemlji i inostranstvu, a svirao je i na Jazz Festu Sarajevo, Ethno Fusion Festu Beograd, Approdi Festivalu u Trstu,  Ankari Flamenco Festivalu, Lisinski u Zagrebu, ljubljanskom Cankarjevom domu i dr.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.