15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Baš prolupala: Grabar-Kitarović optužila BiH za povezanost s Iranom, a 2016. potpisala saradnju sa Teheranom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tokom službene posjete Izraelu izjavila je, između ostalog, da je susjedna Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama.

Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova, rekla je Grabar-Kitarović, govoreći o problemima u regionu sa kojima se susreće Hrvatska, kao i problemima izazvani migrantskom krizom.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je izjavu predsjednice Republike Hrvatske. On je u intervju za Radio Sarajevo rekao da predsjednica Hrvatske već od ranije poznata po svojim stavovima i pokušajima dehumanizacije muslimana.

- OGLAS -

„To je jedna dvolična osoba, koja po muslimanskim zemljama priča jednu priču, a u Izraelu i drugim zemljama – drugu“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Slične poruke stigle su i iz Hrvatske. Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor uputila je izvinjenje Bosni i Hercegovini nakon izjave predsjednice Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

Islamsku Republiku Iran Hrvatska predsjednica službeno je posjetila u maju 2016. godine, što je iz Ureda hrvatske predsjednice komentarisano kao obnova ekonomskih veza s Iranom, podsjeća Novinska agencija Patria.

U Predsjedničkoj palači iranskog predsjednika Hasana Rohanija Kolinda Grabar-Kitarović je 2016. dočekana uz najveće počasti.

Nakon susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka hrvatskih i iranskih službenih predstavnika, ministri privrede Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u prisustvo dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o privrednoj suradnji, a predsjednici privrednih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju.

Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana Kolinda Grabar-Kitarović tad je ocijenila prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dvije države nisu posustali ni tokom prethodnog razdoblja.

Hrvatska kao država članica EU podupire napore za ostvarivanje čvrste suradnje između EU i Irana, kazala je Grabar-Kitarović tokom posljednje službene posjete Iranu i dodala kako u Hrvatskoj Iran ima pouzdanog prijatelja. Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja konstruktivna uloga Irana i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovom susjedstvu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA