17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

VSUN “zabrinut” zbog vanrednog stanja u Mijanmaru, pozvao na oslobađanje uhapšenih dužnosnika

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) pozvalo je na puštanje uhapšenih članova vlade u Mijanmaru, te poručilo da je situacija u toj zemlji “zabrinjavajuća”, javlja Anadolu Agency (AA).

VSUN, koji je raspravljao o vojnom preuzimanju vlasti u Mijanmaru, nije uspio usaglasiti se oko toga da se u zajedničkoj izjavi koristi riječ “puč” za ono što se dogodilo u Mijanamaru.

15 članica VSUN-a se nije uspjelo usaglasiti ni oko osuđivanja puča, a u zajedničkoj izjavi je istaknuto kako “postoji duboka zabrinutost zbog toga što je vojska proglasila vanredno stanje”.

- OGLAS -

Pozivajući na “hitno oslobađanje” pritvorene mijanmarske čelnice Aung San Suu Chii i drugih vladinih dužnosnika, VSUN je pozvao na podršku demokratskoj tranziciji u Mijanmaru, izbjegavanje nasilja, poštivanje ljudskih prava i vladavinu zakona.

Vijeće je također ponovilo poziv na stvaranje uvjeta za “siguran i dostojanstven” povratak arakanskih izbjeglica svojim kućama.

Mijanmarska vojska, službeno poznata kao Tatmadaw, proglasila je u ponedjeljak vanredno stanje, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Suu Kyi i ostalih vodećih članova vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta sazvanog nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA