5 C
Sarajevo
25.04.2024

Danas reakcije sijevale na sve strane, suma sumarum: Šokantno.

Matt Fild šokiran prizorima iz Višegrada, ambasade SAD ocijenila je da je današnje ponašanje neprihvatljivo, iz OHR-a naveli da današnji događaji u Višegradu nemaju mjesta u bh. društvu, te da je pomirenje jedini put u budućnost, Lars-Gunnar Wigemar okupljanje smatra uznemiravajućim.

Pa se tako između ostalog i šef misije OSCE-a Bruce Berton oglasio te ocijenio da dokle god postoje ovakvi slučajevi, bh. društvo ne može naprijed. On je pozvao i vlasti BiH da reaguju.

“BiH društvo ne može naprijed dokle god ima onih koji samo gledaju u prošlost, glorifikuju ksenofobiju, rasizam i pokušavaju revidirati historiju. Ovakvom ponašanju nema mjesta u modernom, demokratskom društvu. Vlasti moraju istražiti ovo”, poruka je Brucea Bertona.

- OGLAS -

Suma sumarum, šokantno, složile su se i političke stranke, čije su danas rekacije sijevale na sve strane.

Povratnicima u Višegradu još šokantnije, a kako njima tako i onima koji žive u Bosni i Hercegovini. Stranke danas pozivale Tužilaštvo, Ministarstvo sigurnosti BiH i policijske agencije da reaguju.

Tim povodom oglasio se i Mektić, ministar sigurnosti, koji je postavio pitanje, ali je odgovor nejasan. Zašto država dozvoljava registraciju ovakvih udruženja iz Višegrada?

Da, upravo tako, to je pravo pitanje. Zašto u zemlji, koja je prošla kroz patnje rata, čije se posljedice i nakon skoro dvije decenije osjete, postoje ovakva udruženja.

Dragan Bursać podsjeti danas četnike, da su na mjestu na kojem slave, nekada klali. I sa time će se mnogi složiti… Zašto se tako nešto dopušta. Čija je nadležnost bila da se spriječi današnje okupljanje i zašto su svi reagovali, tek nakon završetka skupa?

Vraćamo se na početka i izjavu Bruce Bertona koji kaže da bh. društvo neće naprijed sve dok smo skloni ovome. Nije samo današnji događaj onaj koji je problematičan za bh. društvo. Srđan Puhalo reče da se u školama djeca uče da su četnici isto što i partizani, i to je jedan od problema koji ima uticaj na društvo.

Mnogo je problema koji ovu zemlju vraćaju unazad. Bosna i Hercegovina umjesto da taba put ka naprijed, ona se vraća u prošlost.

NATO i EU daleko su od ove zemlje…

Ostaje da se pita, ko će odgovarati za današnje okupljanje, hoće li iko snositi posljedice, ili će ostati na političkim izjavama i pozivima… 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA