1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Preminuo akademik Ljubomir Berberović

Akademik Ljubomir Berberović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u 86. godini, saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Berberović je rođen 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu. Diplomirao je biologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Prirodno-matematički odsjek, grupa biologija, 1958). Izabran je za asistenta na istom odsjeku 1959. godine. Od 1961. stalno je zaposlen na Odsjeku za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Februara 1964. godine odbranio je doktorsku disertaciju “Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednjejadranskom primorju i ostrvima”, na istom fakultetu. Za docenta na predmetu Organska evolucija sa genetikom izabran je juna 1964., za vanrednog profesora januara 1970., a za redovnog profesora juna 1975. godine. Predavao je genetiku, evoluciju, antropologiju i druge predmete na više fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao i na drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

- OGLAS -

Akademik Berberović autor je velikog broja naučnih, stručnih i naučno-popularnih publikacija. Njegovi naučni radovi grupišu se u tri osnovna tematska kruga: genetika populacija, s naglaskom na proučavanju ljudskih populacija, kariologija i citotaksonomija, s naglaskom na proučavanju slatkovodnih riba te istorija i filozofija prirodnih nauka.

Radovi o genetičkim osobinama stanovništva Bosne i Hercegovine, u kojima je proučeno više fenotipskih sistema morfološke i biohemijske varijacije ljudskih jedinki i grupa, predstavljaju značajan doprinos rasvjetljavanju nekih opštih pitanja savremene genetike recentnih ljudskih populacija (kao što je, naprimjer, problem odnosa između stupnja reproduktivne izolovanosti i evolucijske diversifikacije stanovništva). Posebnu pažnju u svojim radovima Berberović posvećuje i proučavanju karaktera i aktiviteta nekih evolucionih faktora, kao što su slučajne genetičke fluktuacije (genetički drift). Jedan dio radova iz oblasti humane genetike posvećen je medicinsko-genetičkim problemima.

 Akademik Berberović bio je prvi predsjednik Društva genetičara BiH (1979–1990), potpredsjednik (1979–1980) i predsjednik Saveza genetičkih društava Jugoslavije (1980–1982). Predsjedavao je Drugom kongresu genetičara Jugoslavije (Vrnjačka Banja, 1981.), kao i mnogim drugim naučnim skupovima. Bio je rektor Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1978., a za redovnog 1984. godine. Vršio je dužnost sekretara Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH (1990–1995), predsjednika Odbora za međunarodne odnose ANUBiH (1984–1985) i potpredsjednika Akademije (1999–2008). Izabran je za dopisnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2006) i za aktivnog člana Academia Scientiarum et Artium Europaea (2007). Bio je počasni doktor Grand Valley State University (USA, 1989) i počasni član PEN Centra Sarajevo. Akademik Berberović je nosilac brojnih visokih priznanja za naučni, stručni i društveni rad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA