11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Čelnici NBA lige razmatraju uvođenje dosad neviđenih pravila u nastavku sezone

NBA se vraća, a ovih dana je odlučeno da će se sve utakmice najjače košarkaške lige na svijetu igrati u Orlandu, dok je nastavak sezone zakazan za kraj jula.

Tamo će se naći 16 najboljih mekipa lige te one koje su u borbi za play-off mjesta – New Orleans, Portland, Phoenix, Sacramento i San Antonio na Zapadu te Washington na Istoku.

U Orlandu će klubovi odigrati po osam utakmica ligaškog dijela sezone, nakon čega će uslijediti klasično doigravanje u kojem bi sudjelovalo 16 timova, javlja ESPN. Već od prvog kruga igralo bi se na četiri pobjede, a klubovi bi bili podijeljeni po konferencijama.

- OGLAS -

ESPN navodi da čelnici lige razmatraju nekoliko ideja kojima bi u doigravanju, na dosad neviđen način, bile nagrađene ekipe s boljim omjerom jer sad više nemaju prednost domaćeg terena.

Desile bi se promjene nekih pravila, a ideje su da tim s boljim omjerom ima loptu na startu druge, treće i četvrte četvrtine, da izabere jednog igrača u momčadi koji će biti isključen nakon sedmog umjesto nakon šestog prekršaja, da trener ima jedan challenge više u odnosu na suparničkog trenera.

Također, razmatra se i opcija da klub može prenijeti parket iz svoje dvorane, a čak se spominje i da bi oni najbolji klubovi iz regularnog dijela mogli birati koje suparnike žele na startu play-offa.

Takmičenje u NBA ligi prekinuto je još 11. marta nakon što je centar Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na korona virus. Najbolje ekipe lige ove sezone su Milwaukee (omjer 53-12) i Lakersi (49-14).

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA