2 C
Sarajevo
27.04.2024

Jedan od oko 150 bh. vozača: Od Italije do BiH bez posebnih kontrola

“Radili su samo redovne kontrole na granicama i carinama i ništa više. Nisu nam vršili nikakve druge kontrole vađenja krvi i tako nešto”, rekao nam je Majkić.

Vozači iz Bosne i Hercegovine koji su bili blokirani u Italiji, pušteni su da se vrate u BiH, potvrdio je prethodno za RSE Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS-a.

“Oni su pušteni u utorak navečer (10. mart) i krenuli su alternativnim putevima prema Bosni i Hercegovini. S obzirom da je Slovenija najavila blokadu granice, u toku dana čekamo da vidimo šta će se desiti”, izjavio je Grbić.

- OGLAS -

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine su, u pisanom dopisu RSE naveli kako, prema informacijama Generalnog konzulata BiH u Milanu, unutar Italije, nema zabrana koje se odnose na vozače kamiona iz BiH kao i iz drugih zemalja, jer se smatra poslovnim putovanjem.

„Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno da u okviru svojih nadležnosti pruži pomoć svim državljanima BiH koji se obrate za pomoć našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima“, navodi se u dopisu iz MVP BiH.

Ministar zdravlja RS o nivou rizika po vozače

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, Alen Šeranić, nakon sastanka u Banjaluci sa direktorima bolnica u ovom bh. entitetu, rekao je da Vlada Republike Srpske nije razmatrala pitanje bh. vozača koji su se zatekli Italiji.

On je istakao da je u tu problematiku uključen Savjet ministara BiH, te da te aktivnosti koordinišu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo saobraćaja i veza BiH.

˝Ono što se mora znati je da i u slučaju takvih osoba se mora uzeti dobra epidemiološka anamneza. U većini tih slučajeva prema mojim saznanjima osobe koje voze kamione borave na autoputevima, znači ne ulaze direktno u zaštićene sredine sada mogu ući u takve sredine i treba se procijeniti njihovo zdravstveno stanje˝, rekao je Šeranić.

Šeranić napominje da je Slovenija preduzela mjere zatvaranja granice, kao i Austrija, ali ne za transportni saobraćaj, nego samo za privatni saobraćaj.

˝Tako da protok roba ostaje u svakom slučaju na snazi, a za svaku od tih osoba moraće se adekvatno uzeti epidemiološka anamneza i tu smo na vezi da ispratimo i zdravlje tih osoba˝, zaključio je Šeranić.

Strah među prevoznicima

Prema riječima Nikole Grbića, osim velikih gužvi i čekanja na granici Hrvatske i Slovenije, problem je što je zavladao i strah kod prevoznika.

“Pojedini vozači ne žele da idu u mjesta u Italiji koja su zaražena virusom korona što nam stvara velike probleme po pitanju isporuke robe. Ovo nam stvara ogromne gubitke u poslovanju”, kazao je Grbić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) već su vidljivi prvi poremećaji u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i Italije, kroz smanjenje uvoza i izvoza.

Zaustavljanje izvoza

Fabrika peleta “Final Group” u Lušci Palanci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta na zapadu Bosne i Hercegovine, koja svoje proizvode plasira uglavnom u Italiju, ne radi već dvadeset dana.

Vlasnik preduzeća Besim Hrnić za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio je da je proizvodnja obustavljena zbog nemogućnosti da se roba plasira u Italiju.

“Mi očekujemo više informacija nakon 3. aprila do kada su najavljene blokade gradova na sjeveru Italije. Sad, kako stvari stoje, nema nikakve mogućnosti da se bilo šta radi, tako da smo morali zaustaviti proizvodnju”, kaže Hrnić.

Pad uvoza iz Italije

Uvoz iz Italije u prva dva mjeseca ove godine bio je manji za 16,69 miliona KM (8.3 miliona eura), a izvoz za 39,62 miliona KM (19.8 miliona eura), u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u 2019. izvoz u Italiju je bio milijardu i 313 miliona maraka (656.5 miliona eura), a uvoz milijardu i 685 miliona maraka (842.5 miliona eura).

Poslodavci u Bosni i Hercegovini prate situaciju i upozoravaju da bi, ukoliko problemi sa korona virusom u svijetu potraju, bosanskohercegovačka ekonomija mogla biti u velikom problemu.

O posljedicama

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Ačić kaže da je već izvjesno da će korona virus imati ozbiljne posljedice kako na globalnu ekonomiju tako i na poslovanje u Bosni I Hercegovini.

“Izvjesno je da velike svjetske korporacije bilježe pad vrijednosti akcija između pet i deset posto. U svakom slučaju, ako situacija ostane ista u narednih mjesec dana, možemo očekivati značajno negativne efekte na ekonomski rast entiteta RS i Bosne i Hercegovine, ali i svih zemalja regiona koje su zavisne od globalnih tržišta”, ocjenjuje Ačić.

Pored pada spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom, vidljiv je pad trgovine i sa drugim zemljama koje su zahvaćene virusom korona – Kinom, Južnom Korejom i Japanom.

U prva dva mjeseca 2020. uvoz iz ove tri zemlje je bio manji za osam miliona maraka (četiri miliona eura) dok je izvoz ostao na prošlogodišnjem nivou, oko šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura).

Isti izvor navodi da je u 2019 godini uvoz bio 57.5 miliona eura.

Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS kaže da će negativne posljedice posebno osjetiti izvozno orijentisana preduzeća u Italiju, dok će mnogo manje problema imati firme koje repromaterijale dobavljaju iz Kine, zbog postojanja zaliha.

“S obzirom da mi imamo veliki broj preduzeća koji izvoze svoje robe u Italiju, i na sve ovo što se dešava u Italiji u ovom trenutku, možemo očekivati da će doći do zaustavljanja rada u italijanskim firmama, zbog čega naša preduzeća neće moći isporučivati robu”, kaže Blagojević.

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, također, očekuje zatvaranja pojedinih fabrika iz oblasti tekstilne industrije te industrije kože i obuće.

I dok se većina evropskih zemalja ima već i procjene kolike bi štete mogle biti zbog korona virusa, vlasti u Bosni i Hercegovini ovo pitanje još nisi ni razmatrale.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA