13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Die Welt: Rusija želi vojnu bazu u RS-u

NATO računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku a Rusija se koncentriše na Srbiju i RS. Rusija želi vojnu bazu RS, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podjele BiH i dalje postoji, piše njemački Velt.

– Borbena gotovost” Srbije je ojačana – tako je predsjednik Aleksadar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i moderniziranih tenkova T-72 iz Rusije. „Vijest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja – piše o tome njemački list Velt (Die Welt), a prenosi Deutsche Welle.

– To je potencijalno eksplozivno – jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala riješenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja – piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Velta iz Budimpešte.

- OGLAS -

On podsjeća da je Srbija „pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u bosanskom ratu pomagala tamošnjim Srbima”. „Kada se to zna, posebno prijeteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori sopstvenu armiju”, piše Velt.

Autor navodi da je parlament u Prištini u decembru donio odluku o formiranju vojske „između ostalog i zato što se Srbija naoružava”.

NATO jača, Rusija parira

– To je dio opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarjele arsenale iz sovjetskih vremena – piše Kalnoki i posebno ističe primjer Poljske. 

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od rijetkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva odsto BDP za odbranu. 

– Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrijednost i izdvoji 2,5 odsto BDP za naoružanje, posebno za super moderne – i super skupe – američke avione F-35 sa stelt tehnologijom – dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a „Hrvatska bi što prije da kupi američke avione F-16 kako bi zamijenila zastarjele MiG 21”.

– S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u BiH. SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u RS napravi svoju vojnu bazu – piše u članku koji je objavio Velt.

– Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona, Moskva im poklanja oružje: Srbija dobija, osim pomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam. Posljednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će imati – kada modernizacija aviona bude gotova – najjače vazdušne snage u regionu.”

Dodaje se da „pokloni” ipak koštaju i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 miliona dolara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA