Vijesti
Predstavnički dom PFBiH usvojio amandmane Osmorke i HDZ-a Vlada, kao predlagač ovogodišnjeg federalnog budžeta, nije prihvatila nijedan od više desetina amandmana podnesenih iz poslaničkih klupa na Prijedlog budžeta.
#

Nakon što je Federalna vlada prethodno odbila sve amandmane uložene na budžet, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) usvojio je svih pedeset amandmana koje je uložila Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Osmorka.

Vlada, kao predlagač ovogodišnjeg federalnog budžeta, nije prihvatila nijedan od više desetina amandmana podnesenih iz poslaničkih klupa na Prijedlog budžeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je poslanicima što su tokom rasprave o budžetu izrekli puno dobrih ideja, naročito u vezi s potrebnom izgradnjom infrastrukturnih objekata i drugim projektima od javnog značaja. Podsjetio je da je federalni budžet 2015. godina iznosio 3,9 milijardi KM, a da je ovogodišnji predložen u iznosu od 6,7 milijardi. Izrekao je više primjedbi na nekoliko amandmana podnesenih na Prijedlog ovogodišnjeg budžeta.

Iz Novalićevog izlaganja proizlazi da njegove primjedbe nisu zbog suštine amandmana već zbog toga što su u koliziji s nekim federalnim zakonima. Kao jedan od primjera za to je naveo predloženo preusmjeravanje deset miliona KM sa "Željeznica Federacije BiH", ali s pogrešnog budžetskog koda, tekućeg održavanja, a ne iz investicionog dijela budžeta.

Sjednica Predstavničkog doma, posvećena ovogodišnjem budžetu Federacije BiH, traje od jučer i obilježena je čestim pauzama.

Budžet Federacije BiH za ovu godinu, realan i održiv, prema obrazloženju federalne ministrice finansija Jelke Milićević, Vlada je predložila u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM, što je za oko 1,1 milijardu više od prošlogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.