Vijesti
Prema podacima Centralne obavještajne agencije, BiH glavna ruta za prijevoz heroina, veliki problem je i ekonomija Centralna obavještajna agencije (CIA) ažurirala je podatke o Bosni i Hercegovini na svojoj stranici Facebook. Ponovo su istakli problem nezaposlenosti, slabe ekonomije i negativne stope nataliteta.
#

 Također, i dalje stoji da je BiH "raj" za prijevoz droga".

Prema novim podacima, u bh. gradovima živi 48,2 posto populacije, dok je u glavnom gradu 343.000 stanovnika. Najnaseljenija područja su na sjeveru i u centralnim područjima zemlje.

 

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu. Sve zemlje regije, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH.

 

Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i i u društvu smo sa Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje. Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama. Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto. Ta stopa je mnogo veća kada je u pitanju nezaposlenost mladih te smo još uvijek na "tronu".

 

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu, te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je u pitanju pranje novca zbog neregulisane ekonomije bazirane na kešu, slabo pravosuđe i korupcija.

 

Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe kako imamo neriješenu granicu sa Srbijom na rijeci Drini.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.