9 C
Sarajevo
20.04.2024

Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak

U budžetu za 2018. godinu Općina Centar Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva za pomoć Programu održivog povratka općinama, nevladinim organizacijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu.

S tim u vezi, u prostorijama Općine Centar je u ponedjeljak, 12. novembra 2018. godine upriličeno potpisivanje ugovora između načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak i Bileća, te predsjednika Udruženja Stočana Bregava, koji su ispunili uvjete propisane pravilnikom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za odabir korisnika i raspodjelu novčanih sredstava za pomoć općinama/opštinama, nevladinim organizacijama i pojedincima u svrhu održivog povratka.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 11.150 KM a donacije će biti iskorištene za sufinansiranje projekta izvođenja završnih radova na izgradnji igrališta u naselju Mahala na području općine Kreševo, zatim za sufinansiranje projekta sanacije i rekonstrukcije vakufske-imamske kuće u Bileći, te za podršku učenicima prvog razreda osnovne škole iz povratničkih porodica u Stocu.

- OGLAS -

Načelnik Ajnadžić je kazao da ova lokalna zajednica već dugi niz godina iz budžeta izdvaja sredstva za pomoć održivom povratku, te da će u skladu s mogućnostima, taj vid pomoći biti nastavljen i u budućnosti.

-Na ovaj način želimo povratnicima omogućiti stvaranje što ugodnijeg ambijenta za život. U skladu s potpisanim ugovorima imate obavezu da nas obavijestite o namjenskom utrošku sredstava, istakao je Ajnadžić.
Gosti su izrazili veliku zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na pomoći koja im je, kako su istakli, izuzetno značajna.

Sredstva predviđena budžetom za tekuću godinu za jednokratnu pomoć na osnovu podnesenog zahtjeva putem protokola Općine Centar Sarajevo mogu ostvariti općine/opštine za rješavanje infrastrukturnih problema, nevladine organizacije i pojedinci u maksimalnom iznosu do 50 posto sredstava potrebnih za realizaciju projekta, s tim da odobrena sredstva ne mogu prelaziti ukupan iznos od 10.000 maraka.

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovali su i Jasmina Fazlić i Melvin Isaković iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti i savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA