20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Dević sutra očekuje smjenu Vlade KS-a

Kako je dogovoreno na sastanku kojeg su 20. januara održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) te Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, sjednicom će predsjedati Danijela Kristić (NiP).

Kristić je kazala za Fenu da će premijer KS-a Edin Forto zastupnicima predstaviti Izvještaj o radu Vlade KS za 2019. godinu, te da će se, ukoliko dođe do smjene Vlade KS, birati rukovodstvo iz nove većine.

– Sutra ćemo znati da li će svih 18 zastupnika iz nove većine biti prisutno na sjednici – istakla je Kristić.

- OGLAS -

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahir Dević očekuje da će sutra biti smijenjena Vlada KS koju predvodi premijer Forto.

– Očekujem da će sjednica trajati duže, jer će pokušavati na sve moguće načine odgoditi smjenu koristeći marketinške metode – istakao je Dević za Fenu.

Govoreći o imenovanju novog saziva vlade, Dević je kazao da se o tome intenzivno razgovara te da će u narednim danima objaviti imena potencijalnih novih ministara iz SDA.

U Izvještaju o radu Vlade KS od kraja decembra 2019. do januara 2020. godine navodi se da su zatekli sistem dijelom pred kolapsom, a dijelom već kolabiran, ali da su ogromni napori urodili nemalim plodom.

Između ostalog, navodi se da su u prvoj godini mandata nabavili deset zglobnih autobusa i deset minibusa, zatim da su popravili više od 5.000 metara saobraćajnica i izgradili 29 kilometara nove ceste.

Također se ističe da su pustili u pogon gasnu mrežu Igman – Hadžići, utoplili 48 javnih objekata i na taj način uštedili 800.000 KM te uveli prirodni gas u 370 objekata.

Između ostalog, izdvojili su 1.396.000 KM za pokretanje start-upa, uklonili 132 ilegalne deponije, prikupili 400 tona otpada, izdvojili 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja te renovirali porodilište i otvorili novoopremljenu pedijatriju u Općoj bolnici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA