15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ministarstvo zdravstva USK traži rješenja za nagomilane dugove

– To su dugovanja iz sektora rada i socijalne politike, a neka datiraju i unazad šest godina. Na primjer, dug prema Zavodu zdravstvenog osiguranja od 2013. godine do danas iznosi 3.347.647 KM. Porodiljske naknade nisu isplaćene od 2016. godine i taj dug iznosi 5.059.000 maraka, tako da možemo ustvrditi da smo u priličnom problemu. Na ovom sazivu Vlade je sada da se s time adekvatno suoči i nađe neka rješenja za vrlo tešku situaciju – rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović.

Osvrnula se i na kašnjenje februarske plate u zdravstvenim ustanovama u kantonu, te na štrajk doktora medicine i stomatologije, prenose Vijesti.ba.

– Plata kasni desetak dana zbog problema s imenovanjem direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i to nikako nije povezano s generalnim štrajkom ljekara. Novac je osiguran, samo čekamo na odluku Općinskog suda koji je i zaustavio to imenovanje. Vjerujemo da će taj problem biti riješen u najkraćem vremenskom periodu i  odmah će biti isplaćena plata zdravstvenim radnicima – rekla je Ćemalović.

Dodala je kako je za sutra zakazan sastanak s direktorima zdravstvenih ustanova s područja kantona, te predstavnicima sindikata, na kojem će se razgovarati o eventualnim rješenjima za prekid generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije, te stvoriti preduslovi za pregovore oko potpisivanja novih kolektivnih ugovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA