Vijesti
Prije 25 godina oslobođena Bosanska Krupa (FOTO) Prije 25 godina, u nedjelju 17. septembra 1995.godine, do stanovnika općine Bosanska Krupa koji su se nalazili u izbjeglištvu širom tadašnjeg Okruga Bihać doprle su riječi komandanta 511. slavne, brigadira Mirsada Sedića:

„Selam svim Krupljanima i svim građanima Bosne i Hercegovine iz slobodnog grada Bosanska Krupa. Naime, danas poslije 1244 dana, danas je 1245-ti dan okupacije Bosanske Krupe, jedinice 511. slavne i ostale brigade 5. korpusa su oslobodile Bosansku Krupu“.

Jedinice 511. slavne su u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade oslobodile grad Bosansku Krupu i 17. septembra 1995.godine, uvijek feniks i nikad više izbjeglička 511. slavna izvršila je svoj vojnički, historijski i ljudski zadatak i vratila se kući.

Sa željom da ih prati dug život i dobro zdravlje svim oslobodiocima i svim stanovnicima općine Bosanska Krupa upućujemo čestitke povodom Dana oslobođenja općine a svim poginulim pripadnicima 511. slavne, među kojima je i komandant Mirsad Crnkić, neka je još jednom veliki rahmet.

Neka je veliki rahmet i nekadašnjim pripadnicima 511. slavne koji su u proteklim godina umrli a među njima je i komandant Mirsad Sedić.

Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. decembra 1993. godine, 511. brigadi dodijeljen je počasni naziv slavna kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ dodijeljena je 33-ci boraca i starješina a šestorica su nosioci ratnog priznanja „Srebrni štit“.

Stanica javne bezbjednosti Bosanska Krupa (Policijska stanica) 6. aprila 1995.godine odlikovana je najvišim ratnim kolektivnim priznanjem Zastavom MUP-a Republike Bosne i Hercegovine – jedina u Unsko-sanskom kantonu i jedna od tri u Republici Bosni i Hercegovini.

Od strane MUP-a Republike Bosne i Hercegovine 10 policajaca Policijske stanice Bosanska Krupa odlikovano je „Zlatnom policijskom zvijezdom“ a trojica „Srebrnom policijskom zvijezdom“.

Krupljani.ba

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.