15 C
Sarajevo
26.04.2024

Makedonija: VMRO DPMNE proglasila referendum ‘velikim falsifikatom’

Izvršni odbor opozicione partije VMRO-DPMNE u Makedoniji donio je odluku da referendum održan 30. septembra proglasi neuspelim zbog brojnih neregularnosti koje se, kako je saopšteno, odnose na pokušaje podmićivanja i drugih uticaja na glasače. Potpredsjednik VMRO DPMNE Aleksandar, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Izvršni odbor (VMRO DPMNE) je zaključio da je Prespanski ugovor politički mrtav i mrtvo slovo na papiru”, rekao je Nikoloski.

Na sastanku Izvršnog komiteta VMRO DPMNE odlučeno je da se traži formiranje parlamentarne anketne komisije koja će pregledati nepravilnosti na referendumu i razrješenje državnog tužioca jer kako se navodi “žmuri pred očiglednim kriminalom i neregularnostima” u tom procesu. Nikoloski je rekao da njegova stranka traži da se prije izbora formira vlada po “Pržinskom modelu” sa mandatom od 100 dana.

- OGLAS -

“To znači ostavku premijera Zaeva i ministara unutrašnjih poslova i za rad i postavljenje na ta dva mjesta ministara iz VMRO DPMNE. Samo to je preduslov za koliko-toliko fer izbore“, rekao je on, obavještavajući novinare kasno uveče u srijedu o zaključcima sa sjednice IO VMRO DPMNE.

Nikolovski je rekao da je parlamentarna grupa VMRO-DPMNE jedinstvena i ujedinjena oko te odluke, uz napomenu da će VMRO-DPMNE da se bori za očuvanje imena Makedonija. Konsultativni referendum na kome su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predviđeno da njihova zemlja promeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije, održan je 30. septembra. Referendum nije uspio jer na birališta nije izašlo više od 50 posto birača, ali je od 36,91 odsto izašlih, 91 odsto glasao “za” sporazum.

Izvršni odbor SDSM-a ovlastio je predsjednika stranke i premijera Makedonije Zorana Zaeva i šefa zastupničke grupe u Sobranju Tomislava Tunteva, da poduzmu sve potrebne korake radi pripreme prijevremenih parlamentarnih izbora, ukoliko u Sobranju ne bude osigurana dvotrećinska većina za članstvo Makedonije u NATO-u i EU-u uz podršku sporazuma s Grčkom, koji predviđa promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvršni odbor je na sinoć održanoj sjednici jednoglasno zaključio kako treba iskoristiti sve demokatske mogućnosti da zastupnici slijede glas građana izražen na referendumu, prenosi Tanjug agenciju MIA.

“Ukoliko to ne bude moguće, nema druge opcije nego prijevremeni parlamentarni izbori”, navodi se u zaključku IO SDSM-a.

Referendum o promjeni imena Makedonije, koji je održan u nedjelju, nije uspio jer nije glasovalo potrebnih 50 posto biračkog tijela plus jedan, ali je velika većina onih koji su izašli, njih više od 90, glasovalo za promjenu imena i pristupanje EU-u i NATO-u.
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA