11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

ALPIS: Usvojite zakon i mi smo primorani na zatvaranje

U  žestokim raspravama o mogućim efektima ovog zakona, kojeg Vlada kao predlagač brani tvrdnjama da će donijeti novih 30-ak miliona maraka u proračun, promakla je mogućnost da će ovaj zakon dovesti do gubitka radnih mjesta.

 „Ovo je preozbiljan zakon, koji se tiče prevelike djelatnosti, koja uključuje jako puno radnika i ima ogroman uticaj na proračun Republike Srpske, da bi se zakon donosio preko noći, bez stručne analize i javne rasprave. Ova priča traje već danima, ali nismo čuli nijednog predstavnika Vlade da se osvrnuo na činjenicu da će ovaj zakon zatvoriti privatne kladionice i dovesti do gubitka radnih mjesta. Odgovorno tvrdim da mi po ovom zakonu ne možemo i nećemo raditi i da ćemo, čim zakon stupi na snagu, zatvoriti naše poslovnice i biti primorani prekinuti radne odnose s našim radnicima.“ kažu priređivači okupljeni u Asocijaciju legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS).

Ukupna dobit djelatnosti igara na sreću u prošloj godini iznosila je 25 milijuna maraka, a Vlada RS-a dodatnim oporezivanjem želi uzeti 30 milijuna maraka. Računica se ne poklapa

- OGLAS -

 „Porazna je nedavna izjava ministra Viškovića da smo mi poročna djelatnost. Time je bacio stigmu na sve zaposlene i njihove porodice koje rade u ovoj djelatnosti pošteno, po zakonu Republike Srpske i zarađuju za svoj kruh. Dosta je cinično od ove djelatnosti uzimati preko 60 miliona KM godišnje, a u isto vrijeme ovu djelatnost kritikovatii i poistovijetiti s kriminalnim radnjama. Je li loše što neko pokušava zaštititi od potpunog gašenja ono u što je godinama ulagao i razvijao svojim znanjem, novcem i iskustvom. Da li bi prvi ministar pokušao zaštititi svoju imovinu da mu je neko tek tako potezom pera želi uništiti. Volio bih da netko zaista stručan objasni javnosti na osnovu kojih analiza i parametara se potenciraju informacije i obmanjuju poslanici i javnost da će se navodno naplatiti dodatnih 30 miliona ako su svi priređivači zajedno zaradili 25 miliona u 2017. godini? Znači li to da sve što zaradimo trebamo uplatiti na račun Vlade i da još posudimo dodatnih pet milijuna maraka da bismo ispunili tu kvotu? Izgleda da državi nije dovoljno što od ove djelatnosti već sada zarađuje duplo više od svih priređivača zajedno.“ tvrde iz ALPIS-a.

Problematika je vrlo ozbiljna. I dok Vlada daje obećanje o 30 miliona KM novih prihoda, s druge strane prijeti opasnost da proračun RS-a ostane i bez sadašnjih 60-ak milijuna, ako se ove firme zatvore.

 „Zakonsko rješenje koje je predložila Vlada RS-a u drugim državama Europe i regije pokazalo se katastrofalno i uništilo je legalno tržište uz optuštanje velikog broja ljudi, a prihodi u proračune su opali drastično. Mi smo stoga prihvatili prijedlog predsjednika Vlade RS-a i uputili naše amandmane na razmatranje svim najvišim državnim službenicima i poslanicima Narodne skupštine RS-a. Naša namjera je amandmanima koje su izradili stručnjaci unaprijediti zakonsko rješenje, spriječiti katastrofalne posljedice po Republiku Srpsku, gašenje firmi, optuštanje radnika i gubitak preko 60 miliona KM proračunskih prihoda. Apelujemo na poslanike Narodne skupštine RS-a da spriječe najgori scenarij i otpuštanje više hiljada radnika i uništenje legalne industrije igara na sreću u RS-u te prihvate naše amandmane“ zaključili su iz ALPIS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA