7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Da li će Zmajevi ostati bez baraža?

Vanredna sjednica Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske bit će održana danas u 19 sati u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

To je odluka sedam od deset članova Izvršnog odbora FS RS, koji su održali vanrednu sjednicu, a cilj im je da se deblokira rad saveza nakon što je prosvjetni inspektorat zabranio njegovo djelovanje.

“Rad saveza je blokiran, jer nisu ispoštovane ranije odluke inspektorata da budu održana vanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine. Zbog toga smo održali vanrednu sjednicu IO FSRS, a potom smo zakazali vanrednu sjednicu Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je razrješenje predsjednika Mile Kovačevića”, rekao je prvi potpredsjednik i vršilac dužnosti predsjednika FSRS Dušan Marković.

- OGLAS -

Na sjednici Skupštine će biti dogovoren i termin održavanja izborne sjednice Skupštine ukoliko na predstojećem sastanku Kovačević bude smijenjen, a ranije je njegov odlazak tražilo 43 od 55 delegata najvišeg tijela saveza.

Drugi potpredsjednik FSRS Milorad Lale istakao je da je razočaran ponašanjem generalnog sekretara Gorana Ćejića.

“Na ovu vanrednu sjednicu smo pozvali i Ćejića, koji se nije odazvao našem pozivu. Ovi ljudi su ga izabrali, a on ne poštuje zahtjeve republičkih organa. Mi smo mu dali da bude profesionalac u savezu, a on nam tako vraća. Nismo dosad tražili zaštitu Fudbalskog saveza BiH, kao ni UEFA i FIFA, jer sve radimo po predviđenom Statutu. U ovom slučaju se toga maksimalno pridržavamo. Također kao član Komisije za futsal mogu da kažem da nije bilo razloga za prekidanje takmičenja. Oni su htjeli da se tim potezom prikažu kao žrtve. Pokazali smo na prošlom zasjedanju Izvršnog odbora da nam je stalo do našeg sporta kad smo došli da učestvujemo u radu da bi bile donesena važne odluke”, istakao je Lale, piše SCSport.

U cjeloj priči ipak ima jedna “kvaka” koja bi mogla itekako naškoditi bh. nogometu.

Zbog raskola u Fudbalskom savezu RS postoji opasnost da UEFA izbaci reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz predstojećeg play-offa Lige nacija, a naše klubove iz međunarodnih takmičenja.

Značilo bi to, između ostalog, da bi Zmajevima propala šansa da kroz baraž izbore historijski nastup na Europskom prvenstvu 2020. godine.

Naime, UEFA najstrožije zabranjuje miješanje politike u rad fudbalskih asocijacija, što je u nizu slučajeva završilo suspenzijom državnih saveza.

Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad FSRS sve dok se, u skladu sa ranijim zahtjevima, ne održe vanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS, a to se upravo može tumačiti kao uplitanje politike

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA