Vijesti
Pročitajte kompletnu listu 14 ambasadora koje predlaže Bećirović: Većina stari kadrovi! Klix.ba je u posjedu kompletnog spiska prijedloga za ambasadorske pozicije koje delegira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Denis Bećirović.
#

Na kompletnoj listi budućih ambasadora naše zemlje iz kvote koju delegira Bećirović nalaze se većinom dobro poznata imena iz svijeta diplomatije, koji su u prethodnim decenijama obnašali slične funkcije.

U vezi prijedloga imena postoje različita mišljenja u javnosti. 

Bećirović je za ambasadora BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio ambasador, a obnašao je funkciju i ambasadora u Misiji EU.

Sabit Subašić je predložen za novog ambasadora u Egiptu. Ima 68 godina, a ranije je bio ambasador u Indiji i Kini. Ranije je otvoreno podržao Bećirovića, ali i Konakovića za ministra vanjskih poslova.

Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji. On godinama živi u New Yorku i ranije se dovodio u vezu da bi mogao biti prijedlog za ambasadora u New Yorku u Ujedinjenim nacijama. Veoma je aktivno komentirao i analizirao političku zbilju u BiH te je otvoreno podržavao politiku Željka Komšića. Ima 65 godina.

Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Ima 68 godina i bivši je ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je da ga je predložio Bećirović iako su u SDP-u godinama unazad iz SDP-a gotovo jednoglasno kritizirali političku zaostavštinu Lagumdžije.

Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji. Ima 60 godina i ranije je bio ambasador u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Australiji. Bivši je zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za ambasadora u Iranu. Ima 60 godina.

Elma Kovačević Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori. Ranije je radila u Vanjsotrgovinskoj komori i bila je ambasadorica u Norveškoj. Supruga je profesora sociologije i političkog analitičara Esada Bajtala. Ona je jedna od ambasadorica koje su u diplomatiju ušle prije svega kao saradnici i prijatelji Harisa Silajdžića.

Amira Arifović Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Emin Čohodarević je predložen za ambasadora u Pakistanu, a zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nusret Čančar je još jedan od iskusnijih kadrova, a sada je predložen za ambasadora u Kuvajtu.

Armin Limo je predložen za ambasadora u Indoneziji. Ranije je bio ambasador u Pakistanu.

Anesa Kundurović je kandidatkinja za ambasadoricu u Danskoj, a ranije je bila ambasadorica u Japanu.

Haris Bašić je kao kadar NiP-a predložen za ambasadora u Vijeću Evrope. Bivši je ambasador u Danskoj.

Damir Arnaut je kandidat za ambasadora u Njemačkoj. Ranije je obnašao ambasadorsku funkciju u Australiji. Po povratku iz Australije uključuje se u politički život kao kadar SBB-a pa Naše stranke. Ranije je bio kadar Stranke za BiH i blizak saradnik Harisa Silajdžića.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.