5 C
Sarajevo
25.04.2024

Jesu li građani Bosne i Hercegovine toliko zadovoljni životnim standardom pa šute?

15. 12. 2017. godine državni parlamentarci usvojili su Zakon o akcizama kojim je predviđeno povećanje cijena goriva u našoj zemlji. Donošenjem Zakona o akcizama građanima Bosne i Hercegovine obećane su gradnje puteva i veće penzije… 

Šta građani nakon godinu dana imaju od tih akciza? Dobili su skuplje gorivo, registracije, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i skoro pa nista autuputa. Država je svoje građane lijepo počastila. Obećanje, ludom radovanje, tako nas ispadne.

Šta su građani Bosne i Hercegovine učini po tom pitanju? Građani za sada samo se žale i ne čine ništa niti su za godinu dana učinili bilo šta da bi se akcize ukinule. Dok Francuzi pale pola svoje države, zbog povećanja cijena goriva i bore se sa državom, naši samo pričaju kako je gorivo skupo, a po tom pitanju ni prstom da maknu. Prođe i godina, autoputa nigdje, standard države isti, a gorivo poskupljuje, pa cijene spadnu.

- OGLAS -

 

 

Neki od građana jedne prilike sjetili su se da stanu ispred državnog parlamenta, zaustave saobraćaj veoma kratko i pomislili da će cijene goriva već sutra biti manje. Ne, od toga ništa, samo su iznervirali vozače, potrošili već skupo gorivo do Parlamenta, a učinak nula. Ali ipak nada postoji. Postoji ona da će cijene goriva spasti tako što će se država sjetiti ili ona da će se građani ove države probuditi i stati u svoju zaštitu.

“Žuti prsluci” dobar su primjer borbe srednje klase protiv elite. Francuzi se i izboriše za ono što žele, a građani BiH ostadoše nijemi posmatrači protesta i pobune u Francuskoj, te glavni komentatori na društvenim mrežama.

Europom građani šire socijalni bunt, a u državi u kojoj je taj bunt potrebniji, niko ništa ne radi. U državi u kojoj je više nezaposlenih, nego zaposlenih, najveći građanski bunt bio je onaj 2014. Godine, kada su se protesti iz Tuzle prošili na više gradova. No, ni ti protesti nisu učini da situacija bude bolja, čak šta više, sve je gore. Borci stali sami za sebe, blokirali saobraćaj i to je bio bunt, ali na štetu građana, ne države.

 

 

 

Život Francuza daleko je bolji od onog u našoj zemlji, gdje se govori “GLADNI SMO NA SVA TRI JEZIKA”, gdje su plaće mnogo veće, a standard mnogo bolji, pa ipak ustadoše i pobuniše se. Koliko situacija u Bosne i Hercegovini mora biti loša I šta mora da se desi da I građani ove države ustanu i pobune se.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA