8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Putin dočekao Erdogana, razgovorat će o Siriji i ekonomskoj saradnji

Pozdravljajući Erdogana na početku njihovih razgovora u Kremlju, Putin je izjavio da će oni raspravljati o dovršenju plinovoda koji bi ruski gas bio isporučen u Tursku, planiranoj izgradnji velike elektrane i o ostalim ekonomskim projektima.

Rusija i Turska blisko koordiniraju svoje poteze u Siriji i postigli su sporazum u septembru prošle godine o zaštićenoj zoni u sjevernoj pokrajini Idlib. Sporazumom je izbjegnuta sirijska vojna ofanziva koja je izazvala strahovanja od humanitarne katastrofe.

Rusija i Iran pružaju podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, dok Turska podržava njegove neprijatelje u osmogodišnjem ratu. Uprkos tome, tri zemlje okupile su se kako bi dogovorile mirovni sporazum za Siriju, ujedinjene u svojoj želji da osujete američki uticaj u regiji.

- OGLAS -

Rusija i Turska protive se američkom vojnom prisustvu u Siriji i pozdravile su objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o planiranom povlačenju američkih vojnika.

U komentarima na početku sastanka, Putin je također pomenuo trgovinu oružjem kao ključno polje saradnje.

Turska je postigla sporazum o kupovini ruskog proturaketnog sistema S-400, u prvom takvom ugovoru za jednu članicu NATO-a, ignorišući američke zahtjeve da odustane od tog ugovora.

Erdogan je izjavio u petak da će isporuka ruskih sistema S-400 početi u julu. Istaknuo je da je Washington ponudio Ankari američke sisteme protuzračne odbrane Patriot, ali da američka ponuda nije tako povoljna kao ruska.

SAD i ostale NATO saveznice tvrde da sistem S-400 nije kompatibilan sa savezničkim sistemima. Washington je izrazio brigu da bi tursko korištenje ruskih sistema ugrozilo sigurnost njegovih naprednih borbenih aviona F-35 koje Turska namjerava nabaviti.

Prošle sedmice američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je Tursku da riskira članstvo u NATO-u i svoje učešće u programu nabavke F-35 neotkazivanjem ugovora s Rusijom, prenosi AP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA