Vijesti
Prof. dr. Gavrankapetanović za "Face" odgovara na pitanja zastupnika Dževada Poturka
Ekskluzivno za "Face": Gavrankapetanović odgovara Poturku: KCUS nije mogao primiti trudnicu! Opet bih uradio isto! Spasili smo dva života!
"Ukoliko se ponovi isti scenarij, mi ćemo sve isto! Uradili smo sve što smo mogli, osjećali i željeli. Bila su u pitanju dva života, za koje smo morali preuzeti odgovornost. Spašavanje života je ljekaru iznad svega!"
"Odgojeni smo na Hipokratu i ne biramo načine kako ćemo i šta ćemo; bitno je samo da spasimo pacijenta!"
#

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnik SBB-a Dževad Poturak uputio je niz pitanja direktoru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću. 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je za "Face" odgovorio na navode SBB-ovog zastupnika Dževada Poturka.

RAZGOVARALA: DŽENETA ROVČANIN

"Obratili smo se i kolegama na KCUS-u, koji su nam korektno odgovorili da nemaju mogućnost da ustupe ECMO jer imaju jedan aparat na Kardiohirurgiji, koji je u tom trenutku već koristio jedan pacijent, tako da nismo imali izbora", poručio je dr. Gavrankapetanović zastupniku Poturku. 

Ima li Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" tri miliona na računu

"Finansijska situacija u bolnici je oko nule i ispod nule jer smo naslijedili veliki gubitak vezan za neotplaćene aparate koji su postojali. Opća bolnica je, uvođenjem radnog vremena od 24 sata sedam dana u sedmici i uvođenjem sedam Covid odjeljenja sa intenzivnim njegama, podnijela ogromne troškove. Obratili smo se Ministarstvu zdravlja i ZZO i mislim da ćemo imati pozitivan odgovor s obzirom na cifre usluga koje smo pružili, indekse koji pokazuju koliku je količinu posla Opća bolnica uradila u ovom periodu, a one su impozantne, gotovo nevjerovatne.

Oni koji se bave finansijama, oni znaju da ono što imate na računu uvijek gledate u odnosu sa onim što dugujete, što trebate platiti, koje su vaše obaveze prema radnicima, prema onome što ste već kupili, što ćete kupiti... Mi sada otplaćujemo obaveze koje smo zatekli u bolnici, a to je sada blizu tri miliona duga različitih aparata koje otplaćujemo svaki mjesec. To što je na računu – to je dnevni broj koji se mijenja", kazao je direktor Gavrankapetanović. 

Između ostalog, Poturak je pokrenuo pitanje ECMO aparata, koji Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ne posjeduje. Podsjećamo, prije nekoliko dana je trudnica u 21. sedmici trudnoće oboljela od teškog respiratornog distres sindroma (ARDS) i hitno je prebačena u Zagreb zbog nemogućnosti liječenja u glavnom bh. gradu. 

Nabavka ECMO aparata zavisi od Vlade

"Zašto smo se prošle godine u augustu obratili Vladi? Pa zbog toga što se, zbog zakonskih propisa vezanih za ovaj tip aparata, uvijek obraćate svom osnivaču. Ovaj ECMO aparat... pa dosta je nepoznavanja; to je aparat koji koriste najsofisticiraniji centri. Mi smo mala gradska bolnica; mi ćemo u tom pravcu – ako nam se kaže da idemo – svakako ići, ali to je sofisticirana tehnika koja je predviđena za tercijarni nivo zaštite najboljih ustanova. Mi imamo obučen kadar i, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja – ukoliko to bude odluka, spremni smo i na edukaciju i da osposobljavanjem dođemo i do tog segmenta", rekao je prof. dr. Gavrankapetanović. 

KCUS nije ustupio ECMO aparat

"Veliki smo broj trudnica izliječili i otišle su kući sa svojom djecom. Situacija sa trudnicom koja je prebačena u Zagreb je bila prva tog tipa, kada smo imali dva života i kada je došlo do situacije da ni respirator ne pomaže. Odgojeni smo na Hipokratu i ne biramo načine kako ćemo i šta ćemo; bitno je samo da spasimo pacijenta! Mi smo ispoštovali proceduru, obratili smo se i kolegama na KCUS-u, koji su nam korektno odgovorili da nemaju mogućnost da ustupe ECMO jer imaju jedan aparat na Kardiohirurgiji, koji je u tom trenutku već koristio jedan pacijent, tako da nismo imali izbora. Nas vodi ljekarski instinkt; biramo sve načine da dođemo do lijeka.

Ukoliko se ponovi isti scenarij, mi ćemo sve isto! Uradili smo sve što smo mogli, osjećali i željeli. Bila su u pitanju dva života, za koje smo morali preuzeti odgovornost. Spašavanje života je ljekaru iznad svega", rekao je direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". 

Tocilizumab i Remdesivir nisu na Listi bolničkih lijekova

"Remdesivir i Tocilizumab nisu bili na Listi bolničkih lijekova! Mislim da se sad vrše neke aktivnosti kod Ministarstva zdravlja i ZZO. Mi smo imali donaciju od 10.000 eura za Tocilizumab i mi smo to komisijski raspoređivali na osnovu socijalne karte pacijenta. Kad god je Komisija procijenila da se novac za navedene lijekove može pronaći na drugi način, ne iz pacijentskog džepa, mi smo upućivali pacijente na prave adrese da bi to mogli refundirati iz ZZO. Mislim da je taj proces protekao u redu; pravo da Vam kažem – o tom dijelu izvan bolnice ne znam mnogo.

Komisija koja odredi da je pacijent za Tocilizumab, a koji nema nikakvih mogućnosti da isti priušti, nalazila je način da mu ga obezbijedi. Oni koji su to sebi mogli priuštiti, dobivali su Tocilizumab od svoje porodice i upućivani su na refundaciju u ZZO", rekao je prof. dr. Gavrankapetanović. 

Na pitanje hoće li Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" sama kupiti navedene lijekove, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović kazao je da "kada lijekovi budu na Listi bolničkih, oni će to ispoštovati". 

Istječe li rok valjanosti medicinskim aparatima

"Mi imamo desetine medicinskih aparata različite vrste. To je nesporazum. Imamo jedan pokvareni aparat – aparat za magnetnu rezonancu, koji je imao više kvarova, a relativno je mlad. Nabavljen je 2018. godine i mi smo pokrenuli aktivnosti da riješimo to, servisne ugovore, i da ne bi više dolazilo do novih kvarova, novog plaćanja. Mislim da smo na dobrom putu da to završimo", rekao je na kraju za "Face" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.