13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Sanchez od parlamenta traži odobrenje za formiranje nove vlade

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sanchez, tražeći podršku parlamenta da formira vladu, u subotu je izložio svoje prioritete i pokušao je da ublaži strasti u ogorčenoj raspravi oko Katalonije, pozivajući na  dijalog.

Španija je u političkom ćorsokaku bez funkcionalne vlade nakon izbora koji su završeni bez jasnog pobjednika.

– Španija se neće raspasti, Ustav se neće raspasti. Ono što će se raspasti je blokada napredne vlade koju je demokratski izabrao španski narod – poručio je Sanchez poslanicima u uvodnom govoru kojim je pokrenuta višednevna rasprava i glasanje.  

- OGLAS -

U ovoj su sedmici čelnik Socijalističke partije Sanchez i Pablo Iglesias, čelnik ekstremno ljevičarske stranke Unidas Podemos, ponovili svoju namjeru da oforme prvu koalicijsku vladu u novijoj španskoj istoriji.

S bzirom na to da dvije stranke nemaju većinu sa svojih 155 mjesta u parlamentu koji broji 350 poslanika, Sanchezova pobjeda ovisit će o glasovima manjih regionalnih stranaka.

Katalonska najveća separatistička stranka, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), pristala je da se suzrdrži u drugom i odlučujućem krugu glasanja nakon što je Sanchez pristao na dijalog oko budućnosti regije i da podnese svoje zaključke katalonskim glasačima.  

Odluka u posljednji tren španske izborne komisije da blokira uhapšenom čelniku ERC-a Oriolu Junquerasu da postane član Evropskog parlamenta dovela je, međutim, u pitanje podršku njegove stranke Sanchezu. Izborna komisija također je odlučila da liši čelnika katalonske regionalne vlade Quima Torru – saveznika ERC – njegove pozicije regionalnog poslanika.

Sanchez je među svojim prioritetima naveo povećanje korporativnih poreza, zakone koje će više štititi radnike, borbu protiv klimatskih promjena i spolnu ravnopravnost.

Ne očekuje se da Sanchez pobjedi u prvom krugu glasanja o povjerenju u nedjelju, u kome se traži apsolutna većina od 176 od svih 350 poslanika španskog parlamenta. On, međutim, namjerava pobjediti u drugom krugu glasanja u utorak u kome se traži da osvoji više glasov „za“ nego „protiv“, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA