-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Zašto trebate pogledati 8:46 Davea Chappellea

Dave Chappelle sa svakim svojim nastupom ne ostavlja publiku ravnodušnom. Uvijek je ukazivao ili bolje rečeno prstom upirao u nepravdu, zlo, a što se SAD-a tiče, posebno u rasizam. Iako poslana kroz humor i sarkazam, poruka je bila uvijek jasna i dopirala je do onih koji ju i trebaju čuti.

Objavljen na YouTube da bi ga svi mogli vidjeti

Bez imalo upozorenja ili najave, prošli četvrtak, Dave Chappelle je objavio na „Netflix Is A Joke“ YouTube kanalu svoj novi nastup u trajanju od manje od pola sata. Koliko je kratak u trajanju, toliko je moćan u poruci koju šalje. 8:46 je naziv nastupa. Nećemo ga nazvati stand up nastupom, niti specijalom. Da je pravi “specijal“ 8:46 bi bio objavljen na Netflixu. Zašto je objavljen na YouTube kanalu? Kako bi ga svi, ali baš svi mogli vidjeti, dijeliti, komentirati. I za to postoji debeli razlog.

- OGLAS -
YouTube / 

8:46 čak nije niti smiješan. Iako se nekoliko puta publika, ona uživo i ona iza ekrana, nasmijala, taj smijeh nekako nije isti kada se smijemo dobrom stand up nastupu. Malo je i čudno, ili neobično, bilo gledati ovaj nastup na „Netflix Is A Joke“ službenom YouTube kanalu. Ono što je Dave Chappelle izveo je prije barbaric yawp nego stand up specijal. No, tako nešto ne postoji kao rubrika na YouTubeu ili Netflixu, tako da ćemo taj osjećaj nepripadanja ovog nastupa na „Netflix Is A Joke“ kanalu kanalizirati u osjećaj možda nezgodnog ili nedorečenog početka objavljivanja tj. emitiranja i slanja važnih i ključnih poruka društvu kroz humor.

Video: 

Moćan nastup

Ovo je vika ljutog, razočaranog, iscrpljenog čovjeka, naroda. Na CNN-u je Don Lemon postavio pitanje zašto poznati i slavni ili da ga citiramo – celebrities – nisu javno reagirali na ubojstvo Georgea Floyda i posljedično na prosvjede, a i prosvjede solidarnosti. Chappelle na sve to odgovara upravo nastupom 8:46. Policajac je osam minuta i četrdeset i šest sekundi klečao na vratu Georgea Floyda i tako ga ubio. 8:46 je odgovor na ubojstvo, na sve incidente koji su se prije ovoga desili, preko tko zna koliko godina. Zato je 8:46 Daveova barbarska vika preko krovova svijeta, to je vika očaja. Ništa, ali ništa se u velikoj slici stvari nije napravilo, poboljšalo ili riješilo. Situacija je sada eskalirala i jedino što Dave Chappelle može jest u kratkom, nabijenom i moćnom nastupu dati sažet pregled rasističkog nasilja u SAD-u.

YouTube / 

Najboljih pola sata obrazovnog programa

8:46 je i odgovor neodlučnima i zbunjenima koji ne razumiju zašto se baš sada dešavaju protesti. Dave Chappelle nastupio je kao komičar, no ovaj nastup nije stand up, nije specijal, on je barbarski povik i najboljih pola sata obrazovnog programa koji ćete pogledati na YouTubeu na temu rasističkog nasilja u SAD-u. Da, povremeno ćete se nasmijati, i dalje je to nastup Davea Chappellea, no cijela situacija je pomalo (humorno) nadrealna. S obzirom na pandemiju COVID-19 virusa, događaj je održan u skladu s propisanim mjerama. Na otvorenome, publika sjedi na propisanoj distanci, svi nose maske. Sve je drugačije, osim Davea. On je isti. Direktan, oštar, nemiran na stolcu, s mikrofonom u rukama koji tako traljavo drži da svaki čas mislite da će mu ispasti. I tradicionalno ga boli briga za ikakve konvencije i u jednom trenutku pali cigaretu. Malo predugo, puše lagani vjetar, a on u žaru svojih riječi, barbarske vike, ne uspijeva zaustaviti bujicu misli i zatvoriti usta kako bi uzeo taj malo dulji udah prilikom paljenja cigarete. Dosta mu je. Ovo je sve što u tom trenutku on želi i mora reći. I sve izlazi van, svaka misao, savršeno artikulirana, u jasnim nizovima, s poveznicama, tako da svatko tko ga prvi puta sluša i o temi zna površne informacije, sve shvati odmah. I dubinski osjeti njegovu barbarsku viku.

(Journal.hr)

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA